Saistībā ar Eiropas Savienības (ES) pērn pieņemtu regulu, kas paredz jauna atbalsta pasākuma ieviešanu agrovides sektorā, arī Latvijas biškopjiem turpmāk būs pieejams jauns atbalsta veids, liecina valdības apstiprinātais noteikumu projekts.

Grozījumi noteikumos par valsts un ES atbalsta piešķiršanu paredz, ka jaunais atbalsta veids būtu agrovides pasākums, kas nozīmē, ka atbalsts tiks maksāts par saudzējošas vides izveidi, audzējot augus nektāra ieguvei.

Atbalsts varētu būt 89 eiro par hektāru.

Atbalsts paredzēts virknes konkrētu nektāraugu audzēšanai, kas kopumā aptver plašu augu klāstu. Vienlaikus paredzētas arī konkrētas prasības, kas lauksaimniekiem būs noteikti jāizpilda, lai šo atbalstu saņemtu.

Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, papildus iekļautā aktivitāte "Saudzējošas vides izveide, audzējot augus nektāra ieguvei" nepalielinās pasākuma "Agrovide un klimats" kopējā pieejamā finansējuma apmēru, kas paredzēts Eiropas Komisijas apstiprinātajā Latvijas lauku attīstības programmā 2014.-2020.gadam.

Plānots, ka atbalstam varētu pieteikties aptuveni 8000 pretendentu, kuri nodarbojas ar biškopības produkcijas ražošanu, kā arī pārstāv citas lauksaimniecības nozares.

Atkarībā no laikapstākļiem gadā Latvijā tiek ievākts 700 līdz 2000 tonnu medus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: