Ugunsdzēsēju algas šogad ir pieaugušas aptuveni par piektdaļu, un algu palielinājums ir paredzams arī nākamgad, intervijā "Dienai" stāstījis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Oskars Āboliņš.

"No 1.janvāra ugunsdzēsējiem paaugstināts atalgojums, vidējā summa, ko saņem ugunsdzēsēji, kā saka, uz rokas, ir 580 eiro, kas ir par 90 eiro vairāk nekā iepriekš," teicis Āboliņš, "tas bija tikai pirmais solis - arī no nākamā gada ir paredzams atalgojuma paaugstinājums. Mēs uz to ļoti cerīgi skatāmies, tas palīdzēs motivēt cilvēkus palikt dienestā, kaut, protams, šo profesiju izvēlas ne jau naudas dēļ."

Tajā pat laikā VUGD uztrauc tehnikas pārmērīgais nolietojums. "Esošā autoparka nolietojums ir tik liels, ka mēs nevaram atļauties norakstīt nevienu transporta vienību. Taču, ja runājam par situācijas uzlabošanos pēc jūsu minētajiem notikumiem, valdībā tika lemts par līdzekļu piešķiršanu autotransporta iegādei, kā arī depo būvei un renovācijām, tagad situācija strauji uzlabojas, šis ir pirmais gads, kad varam runāt ne tikai par kapacitātes saglabāšanu, bet arī par kaut kādu zināmu attīstību. Jau pagājušogad saņēmām trīs pirmās jaunās automašīnas, šogad saņemsim vēl 24, nākamgad - 29, bet 2018. gadā - 21 automašīnu. (..) Joprojām 50% mūsu lietoto speciālo transportlīdzekļu ir veidoti uz ZIL, GAZ, KAMAZ bāzes," informējis VUGD vadītājs.

"Vajadzību ir daudz, tagad runājam tikai par to, lai nodrošinātu pamatautomobiļu skaitu, kas reaģē uz notikumiem visās struktūrvienībās. Šobrīd VUGD ir 340 speciālie transportlīdzekļi, bet jābūt 458 saskaņā ar Ministru kabineta 2011.gadā izdotajiem noteikumiem. Padomju laika mašīnas, visticamāk, aizies mantojumā brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībām un tiem pašvaldību formējumiem, kuri palīdz mums notikumos," turpinājis Āboltiņš.

Vaicāts, vai VUGD spēj nodrošināt teritoriālo pārklājumu, Āboltiņš pastāstījis, ka dienestam ir 92 depo, bet būtu vēlami 156 depo. "Ja mēs nāktu ar iniciatīvu, ka jābūvē vēl 64 depo, paši saprotat, kādas būtu izmaksas. Bet izbraukuma laiku šobrīd nodrošinām, piesaistot brīvprātīgo un pašvaldību ugunsdzēsēju komandas," atzinis VUGD vadītājs.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: