Latvijā pagājušajā gadā situācija ar eiro viltojumiem bija stabila un konstatētais viltojumu skaits bija līdzīgs 2014.gada rādītājam, liecina Latvijas Bankas sniegtā informācija.

Līdz šim 2015.gadā konstatēto viltoto eiro naudas zīmju skaits ir ap 1400, tajā skaitā nedaudz vairāk nekā 300 viltotas monētas un mazāk nekā 1100 viltotas banknotes.

Šie dati vēl var tikt koriģēti, jo daļa atklāto viltojumu atrodas ekspertīzē.

Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Andris Tauriņš prognozē, ka galīgais 2015.gadā atklāto viltojumu skaitlis būs ap 1500 jeb nedaudz zemāks kā 2014.gadā, kad tika konstatēta 441 viltota monēta un 1109 viltotas banknotes.

Pērn izplatītākie bija 50 eiro nomināla naudas zīmju viltojumi, kam sekoja divu eiro monētas un 20 eiro banknotes. Apgrozībā bieži izmantoto piecu un 10 eiro nomināla naudas zīmju viltojumu skaits bija niecīgs, ko veicināja otrās jeb Eiropas sērijas banknošu ieviešana, skaidro Tauriņš.

Latvijas Banka vērš uzmanību, ka Latvija kopā ar Somiju, Igauniju, Lietuvu un Slovākiju ir starp tām piecām eirozonas valstīm, kurās ir vismazākais viltojumu skaits - gan absolūtos skaitļos, gan rēķinot pret iedzīvotāju skaitu un/vai naudu apgrozībā.

Latvijā eiro tiek lietots jau vairāk nekā divus gadus. Latvijas Banka vērtē, ka Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji ir labi informēti par eiro naudas zīmju drošību.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: