15.janvārī, Ventspils pilsētas dome nolēma veikt grozījumus saistošajos noteikumos Nr.1 „Par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanas kārtību Ventspils pilsētā”.

Nozīmīgākie grozījumi saistošajos noteikumos paredz paplašināt dzīvokļa pabalsta saņēmēju loku un atvieglot dzīvokļa pabalsta un vairāku citu pabalstu saņemšanas kārtību.

 

Turpmāk pabalstu ūdens skaitītāju uzstādīšanai un verifikācijai varēs saņemt ne tikai trūcīgie un maznodrošinātie, bet arī vientuļie pensionāri un vientuļās personas ar invaliditāti, kuru pensijas apmērs nepārsniedz 261,89 euro mēnesī. Pašvaldības palīdzību ūdens skaitītāju uzstādīšanai un verifikācijai iepriekš minētās personas varēs saņemt 50% apmērā no maksājuma summas. Plānots, ka līdz ar grozījumiem saistošajos noteikumos, turpmāk šo pabalstu varēs saņemt 328 vientuļie pensionāri un personas ar invaliditāti.

 

Savukārt, lai atvieglotu iedzīvotājiem pabalsta ūdens un kanalizācijas pakalpojumu izdevumu daļējai segšanai saņemšanu, Sociālais dienests pārskaitīs piešķirto pabalstu pakalpojumu sniedzējam vai dzīvojamās mājas pārvaldniekam vēlpirms trūcīgais vai maznodrošinātais iedzīvotājs būs veicis savu maksājuma daļu, pamatojoties uz rēķinā izrakstīto summu. Pašlaik pabalstu piešķiršanā parsniegtajam ūdensapgādespakalpojumam ir spēkā nosacījums, ka Sociālais dienests apmaksā izdevumus par patērēto ūdeni 50% apmērā tikai pēc tam, kad iedzīvotājs ir veicis maksājumu.

 

Mājās, kurās iedzīvotāji būs nolēmuši nesaglabāt tiešos norēķinus ar PSIA “ŪDEKA” un PSIA “Siltums”, bet veikt maksājumus, saņemot rēķinu no mājas pārvaldnieka, Sociālais dienests slēgs līgumus par trūcīgajiem un maznodrošinātajiem iedzīvotājiem piešķirtā pabalsta pārskaitīšanu mājas pārvaldniekiem. Arī šajos gadījumos iedzīvotājiem nekas būtiski nemainīsies, jo mājas pārvaldnieks trūcīgo un maznodrošināto iedzīvotāju patērētās siltumenerģijas un ūdens izdevumu kompensācijai saņemto pabalstu pārskaitīs pakalpojuma sniedzējam.

 

Pašlaik dzīvokļa pabalsta aprēķināšanā tiek ņemtas vērā Ventspils pilsētā noteiktās ūdens patēriņa normas vienai personai. Izmaiņas veiktas arī ievērojot, ka no š.g. 1.janvāra maksājuma aprēķināšanai par patērēto ūdeni vairs netiek piemērotas ūdens patēriņa normas mājokļos bez individuālajiem ūdens skaitītājiem. Pēc grozījumu stāšanās spēkā dzīvokļa pabalstu piešķirs par:

 

• patērēto auksto ūdeni – ne vairāk kā par 5 m3 mēnesī vienai personai;

• karstā ūdens sagatavošanu – ne vairāk kā par 2 m3 mēnesī vienai personai.

 

Pabalsta apmērs netiek mainīts. Pabalsts par auksto ūdeni un kanalizācijas pakalpojumiem tāpat kā iepriekš būs 50% apmērā no maksājuma summas mēnesī, savukārt par karstā ūdens sagatavošanu - no 55% - 100%, atkarībā no iedzīvotāju grupas, pie kuras pieder pabalsta pieprasītājs.

 

Grozījumi saistošajos noteikumos atvieglos vēl citu pabalstu saņemšanu, jo atcelta prasība palīdzības saņēmējam iesniegt dažādus dokumentus, piemēram, iesniegt līgumus ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem, izziņas no mācību iestādes, lai saņemtu pabalstu mācību līdzekļu iegādei u.c.

 

Ar mērķi samazināt administratīvo slogu tiek precizēta atsevišķu pabalstu saņemšanas kārtība, piemēram, pabalstam aprūpei mājās, pabalstam nekustamajam īpašumam piegulošās teritorijas uzkopšanai u.c.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: