Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina cilvēkus svētkos būt piesardzīgiem, it īpaši uguņošanas laikā.

Kā nformēja NMPD pārstāve Inga Vītola, neuzmanīgi rīkojoties ar pirotehniku, nopietni var ciest ne tikai uguņošanas rīkotāji, bet arī līdzcilvēki un salūta vērotāji.

Mediķi aicina pirotehniku iegādāties tikai veikalos, kuros to atļauts darīt. Tāpat cilvēkiem nevajadzētu pirotehniku mēģināt izgatavot pašiem. NMPD aicina neaizmirst par drošības instrukcijām, kā arī uzmanīt, lai pirotehnika nenonāktu nepilngadīgo rokās.

Cilvēkiem tiek piekodināts gadījumos, kad kādu raķeti neizdodas iedarbināt, nemēģināt to aizdedzināt vēlreiz. Tāpat nedrīkst aizmirst, ka pirotehnikas izstrādājumus nedrīkst vērst pret sevi vai apkārtējiem. Vītola norādīja, ka vairāk par drošu pirotehnikas lietošanu iespējams uzzināt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) mājaslapā.

Savukārt biedrība "Baltais suns" aicina cilvēkus neaizmirst arī par saviem mājdzīvniekiem, kuriem salūta radītais troksnis rada papildu stresu un baiļu sajūtu.

Sunim būs vieglāk pārdzīvot uguņošanu, ja dienas gaitā tas būs izvests kārtīgā pastaigā un uz uguņošanas laiku būs izstaigājies un saguris. Salūta laikā sunim vēlams atrasties istabā ar aizvērtiem logiem un aizkariem. Ja tas ir manāmi satrūcies, vēlams viņu ielaist telpā, kurā nav logu un iespējas dzirdēt trokšņus.

Savukārt saimniekam, dodoties prom, nepieciešams no istabas aizvākt priekšmetus, kurus dzīvnieks uztraukumā varētu saplēst, kā arī nepieciešams pārliecināties, ka, piemēram, sunim nav nekādu iespēju aizbēgt. Nepieciešams atstāt pietiekamu daudzumu ūdens, jo pēc stresa situācijām suņi mēdz daudz dzert.

Vītola arī aicināja cilvēkus nebūt vienaldzīgiem, redzot, kad kāds cilvēks ir nonācis nelaimē. Tāpat nedrīkst aizmirst noskaidrot konkrētus orientierus, dodoties Jauno gadu sagaidīt uz sev nezināmu vietu, šādi atvieglojot brigāžu darbu nokļūšanai pie cietušā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: