Ziemassvētku un gadumijas pasākumu un baļļu virpulī mierīgi apsēsties un izsvērt veikumu kultūras darbiniekiem tā īsti nesanāk. Tad, kad citi ļaudis atpūšas un priecājas, viņiem ir pats karstākais darba laiks. Tomēr mazu mirklīti Kultūras centra direktore Valda Gulbe atrod – kultūras darbiniekiem par 2015. gadā padarīto nav jākaunas.

Publikai vajadzīgi

«Statistika liecina, ka kopš 2012. gada pienākumi un darbi Kultūras centrā mazumā nerūk, tikai vairojas, tātad mūsu darbs cilvēkiem ir vajadzīgs. 2015. gadā bijuši 452 pasākumi, ko apmeklējuši vairāk nekā 155 tūkstoši cilvēku. Ja vēl pieplusojam Jaunā gada sagaidīšanas svinības Lielajā laukumā, tad var teikt, ka Kultūras centra pasākumos šogad pabijuši 160 tūkstoši apmeklētāju. Mums ir sava publika, kas pasākumos atradusi sev nepieciešamo un interesanto.

 

Kad 2001. gadā Kultūras centrā sāku strādāt par direktori, uz Ventspili viesizrādēs brauca viens profesionālais teātris – Liepājas. Tagad teātra namā Jūras vārti var apmeklēt profesionālo teātru izrādes vairākas reizes mēnesī. Jūras vārtu darbība vairāk vērsta uz profesionālo mākslu – viesu kolektīvu izrādēm, koncertiem, izstādēm –, savukārt Kultūras centra darbinieku uzdevums un pienākums ir rūpēties galvenokārt par amatiermākslu, latvisko tradīciju kopšanu, piemiņas dienu organizēšanu un lielajiem pilsētas mēroga pasākumiem.

 

Lielais pasākumu skaits un dažādība iepriecina, jo katram cilvēkam dota iespēja izvēlēties sev interesantāko no piedāvātā klāsta. Saistoši un saturīgi pasākumi notiek arī Galvenajā bibliotēkā, muzejā, Pārventas bibliotēkā, kas ir reizē arī brīnišķīga koncertzāle, kurā uzstājas arī mūsu kolektīvi.

 

Ir publikas daļa – maznodrošināti cilvēki un tādi, kam šobrīd nav darba –, kas nevar iegādāties biļetes uz izrādēm un koncertiem. Taču Ventspilī notiek arī daudz bezmaksas pasākumu, tai skaitā Pilsētas un Jūras svētki, Vakara pastaigas un citi, kas apmeklētājiem pieejami par baltu velti. Tradicionālo norišu forma ir veiksmīgi izveidota, taču katru gadu tā jāpiepilda ar jaunu saturu. Tas nav viegli, ne vienmēr izdodas atrast pareizo risinājumu, taču nekļūdās tikai tas, kas neko nedara... Izkristalizējušās pasākumu norises vietas, kas sevi pierādījušas kā vislabākās.

 

Šogad ļoti aktīvi strādājuši amatiermākslas kolektīvi. Ne tikai koncertējot pilsētas un Kultūras centra pasākumos, bet arī Ventspils un citos novados. 2015. gadā notikuši 76 izbraukuma koncerti un izrādes – tas ir ļoti daudz un liecina par to, ka kolektīvi, kamēr vēl nav jāapgūst Dziesmu svētku repertuārs, paši veido interesantas programmas. Nav brīnums – kolektīvos iesaistījušies daudzi ar idejām bagāti jaunieši.

 

Arī Kultūras centra darbinieku sastāvs šogad palicis krietni jaunāks – notikusi jūtama kolektīva sastāva nomaiņa. Tomēr tas nevienā brīdī nav radījis pārrāvumu darbā – jaunie ar idejām, enerģiju un iedvesmu iekļāvušies Kultūras centra kolektīvā.

 

Kultūras darbu var strādāt tikai tādi cilvēki, kas tam atdodas ar sirdi un dvēseli. Tāpēc saku paldies saviem darbiniekiem, jo darba ritms ir nežēlīgs – paldies cilvēkiem, kas to iztur!

 

Pagājušais gads bijis ļoti darbīgs, spraigs, un, neskatoties uz kultūras dzīves bagātīgo piedāvājumu, cenšamies izdomāt kaut ko jaunu. 2015. gadā jauns pasākums un kultūras darbiniekiem pašiem jauna pieredze bija Smilšu skulptūru festivāls. Pasākumu organizēšanas pieredze mūsu speciālistiem ir atstrādāta līdz pēdējam sīkumam, taču katrā nozarē un žanrā ir sava specifika, kurā iedziļināties iespējams, izejot tam cauri. Pasākuma mākslinieciskais vadītājs savu ieceri var realizēt vienīgi sadarbojoties ar kultūras darbiniekiem, kuru ziņā ir visi organizatoriskie jautājumi. Festivāls izraisīja neviltotu ventspilnieku un pilsētas viesu interesi, tāpēc Smilšu skulptūru festivāls turpināsies arī nākamgad, jūlija pēdējā nedēļā, iekļaujoties pilsētas ikgadējo, tradicionālo svētku un norišu skaitā.

 

Jaunums bija arī uguņošana Latvijas valsts svētkos 18. novembrī. Būtībā tilts kā salūta vieta tika izmantots arī agrāk – Tilta svētkos decembrī. Taču pēc iedzīvotāju ierosinājuma uguņošana tika pārcelta uz novembri, Latvijas dzimšanas dienu. Uguņošana no tilta izskatās majestātiska un svinīga – piedienīga valsts svētkiem.

 

Nākamā gada uzdevumi

Arī 2016. gads solās būt ārkārtīgi bagāts un intensīvs – it īpaši amatiermākslas kolektīviem, kas jau nākamgad sāks apgūt Dziesmu un deju svētku, kas notiks 2018. gadā, repertuāru. Lielo svētku virsdiriģenti un virsvadītāji sāks pārbaudīt repertuāra apguvi, kas ir ļoti svarīgs process. Apgūstot repertuāru, notiks gatavošanās arī Kurzemes Dziesmu un deju svētkiem, tā ka darbu ir ļoti daudz.

 

Pašiem kultūras darbiniekiem svarīgs pasākums, kas notiks Ventspilī, ir Otrais Latvijas Pasākumu forums. Tajā vienkopus pulcēsies komerciālie un radošie pasākumu rīkotāji. Tas, ka foruma organizatori to nolēmuši rīkot Ventspilī, ir pagodinoši un vēlreiz apliecina, ka Ventspils ir visiem zināma ar saviem pasākumiem un to augsto māksliniecisko un organizatorisko līmeni.

 

Laimīgu Jauno gadu!

Laiks neapstājas, tas rit savu gaitu, atslābuma nebūs. Tāpēc visiem novēlu baudīt to, ko šis laiks sniedz. Runājot par kultūras dzīvi – vairāk tajā iesaistīties pašiem, atrodot sev patīkamāko, interesantāko nodarbi. Galvenais – nesēdēt mājās un negausties, bet baudīt katram atvēlēto laiku.

 

Jauno gadu mēs vienmēr saistām ar brīnumiem, ar jaunām apņemšanām un solījumiem. Brīnumus mēs varam radīt arī paši – ja vien to vēlamies.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: