Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") apsver iespēju vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) saistībā ar Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas Daigas Vilsones mutisko rīkojumu intensificēt tā dēvētās Lemberga krimināllietas skatīšanas procesu, noturot tiesas sēdes piecas darbdienas nedēļā līdzšinējo trīs dienu vietā, šodien savā iknedēļas preses konferencē apstiprināja Lembergs.

Lembergs vērsies pie Rīgas apgabaltiesas krimināllietu kolēģijas ar rakstisku lūgumu, tajā norādot, ka jaunā tiesas sēžu grafika noteikšana uzskatāma par rupju iejaukšanos tiesas darbā un tiesnešu neatkarības pārkāpšanā, kā arī būtiski ierobežo viņa Satversmē un Eiropas Cilvēktiesību konvencijā paredzētās tiesības. Pēc Lemberga teiktā, viņš rakstiski vērsies arī pie Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas kā rīkojuma devējas. Viņas rīkojums nav pārsūdzams, un tikai viņa pati to var pārskatīt, norādīja Ventspils mērs.

Savā lūgumā Lembergs norādījis, ka Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja, viņaprāt, ir iejaukusies tiesas darbā un ar viņas rīkojumu ir pārkāptas likumā "Par tiesu varu", Kriminālprocesa likumā un Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 6.pantā garantētās tiesības uz lietas izskatīšanu neatkarīgā tiesā, 3.pantā noteiktais cietsirdīgas izturēšanās aizliegums, kā arī 8.pantā nostiprinātās tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību.

Pēc Lemberga domām, šāds rīkojums norāda uz tiesas ietekmējamību: "Ja tiesa nav neatkarīga, tā nevar arī būt objektīva un taisnīga."

Vienlaikus Lembergs apsver iespēju izmantot starptautiskās tiesības un vērsties ECT. Viņš gan arī pauda viedokli, ka "Eiropas Cilvēktiesību tiesa kļūst aizvien politiskāka un sāk šķirot, kuri ir pareizie iesniedzēji un kuri - nepareizie." Lai vērstos ECT, ir jābūt izmantotām pārsūdzības iespējām Latvijā. "Tā kā apgabaltiesas priekšsēdētāja rīkojums ir augstāk nepārsūdzams, līdz ar to tas ir galīgs. Man izskatās, ka tas dod iespēju jau tagad vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā," atzina Lembergs.

Ventspils mērs norāda uz samērības principu neievērošanu. Katru dienu mērojot ceļu uz tiesu Rīgā, viņam būtu liegta iespēja ievērot ārsta norādījumus par noteikta režīma ievērošanu, kā arī saņemt dažādus pakalpojumus: "Plānveida medicīniskā palīdzība ir tikai darbdienās - sākot ar zobārstu un beidzot ar jebkuriem izmeklējumiem. Mana pasta nodaļa Ugālē, starp citu, arī strādā tikai darbdienās. Es tur nevarētu nokļūt, nevarētu izņemt nevienu ierakstītu vēstuli," norādīja Lembergs.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: