Lielākā daļa - 76% - respondentu Latvijā klimata pārmaiņas uzskata par nopietnu problēmu, kaut arī tikai 7% to atzīst par pasaules lielāko problēmu, liecina "Eirobarometra" aptauja.

Ievērojami mazāk respondentu Latvijā - 23% - atzīst, ka pēdējo sešu mēnešu laikā ir personiski kaut ko darījuši, lai cīnītos pret klimata pārmaiņām, kas ir mazāk nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES) - 49%. Taču, piedāvājot praktisku darbību sarakstu, proporcija palielinās līdz 94%, kas norādot uz to, ka daudzi nesaista noteiktas aktivitātes ar cīņu pret klimata pārmaiņām.

Dažu aktivitāšu rezultāti ir ievērojami augstāki nekā 2013.gada aptaujā un nekā vidēji ES. Respondenti 64% gadījumu par praktiski veiktajām darbībām norādījuši vietējās izcelsmes un sezonālu pārtikas produktu iegādi, kas ir pieaugums par 16 procentpunktiem kopš 2013.gada un ir virs ES vidējā līmeņa, kas ir 49%.

Savukārt videi draudzīgu pārvietošanās līdzekļu izmantošana kā alternatīva braukšanai ar personisko automašīnu norādījuši 51% respondentu, kas ir par 24 procentpunktiem vairāk un virs ES vidējā līmeņa, kas ir 36%.

Tikmēr energoefektīvāka modeļa izvēlēšanos, pērkot jaunu sadzīves tehniku, norādījuši 50% respondentu, kas ir pieaugums par 26 procentpunktiem un virs ES vidējā līmeņa, kas ir 42%.

Tāpat Latvijas respondentu vidū ir spēcīgs atbalsts valsts līmeņa darbībām, lai uzlabotu energoefektivitāti - 86% - un palielinātu atjaunojamo enerģiju izmantošanu - 80% - līdz 2030.gadam. Savukārt 88% respondentu uzskata, ka klimata pārmaiņu apkarošana būs efektīva tikai tad, ja visas pasaules valstis rīkosies kopā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: