Pretsmēķēšanas kampaņas beidzot ir devušas rezultātus, jo 2014.gadā pēc ilgu gadu gaidīšanas beidzot samazinājies 15 gadu vecu regulāri smēķējošu skolēnu īpatsvars, šodien kampaņas "Izvairies no smēķētāja" noslēguma pasākumā sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vecākā sabiedrības veselības analītiķe Iveta Pudule.

Kopš 1994.gada 15 gadus veci 33% zēnu un 13% meiteņu smēķēja regulāri, bet pagājušā gada pētījuma dati liecina, ka zēnu vidū smēķētāju skaits ir samazinājies uz pusi. "Beidzot varam redzēt, ka pretsmēķēšanas reklāmas, cigarešu cenu celšanas un izmaiņas likumdošanā ir devušas savus rezultātus," akcentēja Pudule.

Vecumā no 15 līdz 64 gadiem ikdienā smēķē aptuveni 30% no pieaugušo populācijas. Šajā vecuma posmā smēķē 50% vīriešu, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem Eiropas Savienībā. Pētījumi liecina, ka vīriešu vidū, kuriem ir augstākā izglītība, smēķētāju skaits krītas, bet vīriešu vidū, kuriem nav augstākās izglītības, smēķētāju skaits pieaug.

Ar likumdošanas izmaiņām panākts, ka aizvien mazāk cilvēku darba vietās jācieš no pasīvās smēķēšanas. Pagājušajā gadā no pasīvās smēķēšanas darbā cieta 9% respondentu. Pozitīvas izmaiņas vērojamas arī pasīvās smēķēšanas ierobežošanai mājās. Kopš 2008.gada arvien vairāk sarūk pasīvās smēķēšanas izplatība mājās. Ja 2008.gadā no pasīvās smēķēšanas mājās cieta 49% respondentu vecumā no 15 līdz 64 gadiem, tad 2014.gadā tie bija 37%, informēja SPKC pārstāve.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: