Ziemassvētku koncerts "Kad mīlestība dzimst" ar Anci Krauzi, Zigfrīdu Muktupāvelu un Jāņa Lūsēna Ziemassvētku orķestri - teātra namā "Jūras vārti" 21.decembrī.

Jānis Lūsēns ir viens no romantiskākajiem latviešu mūsdienu komponistiem, kurš turpina latviešu solodziesmas vislabākās, vislatviskākās tradīcijas. Viņa sadarbība ir Ingus Pētersonu un Kristīni Zadovsku ciklā „Mazu brīdi pirms...”, ar Sergeju Jēgeru Aspazijas dzejas ciklā „Tas vārds” ir bijusi ļoti veiksmīga un šie kopdarbi ir guvuši klausītāju atzinību.

2015. gada jaunā programma „Kad Mīlestība dzimst...” ar Zigfrīdu Muktupāvelu un Anci Krauzi būs kā turpinājums jau padarītajam šajā žanrā. Dziesmu ciklā satiksies divi unikālu balsu īpašnieki, kuriem Jānis Lūsēns radījis jaunas 12 dziesmas.  Decembra sākumā tās tiks izdotas arī CD versijā. Jānis Lūsēns allaž īpašu nozīmi piešķīris labai dzejai. Līdzās klasiķiem Annai Brigaderei,  Kārlim Krūzam, Jānim Porukam un citiem vienotā noskaņā iekļausies Ineses Zanderes un Guntara Godiņa šodienīgās Ziemassvētku sajūtas. Blakus šīm jaunajām dziesmām koncertā dzirdēsim arī agrāk tapušās dziesmas, kuras TV un radio skan katros Ziemassvētkos jau vairāk nekā 20 gadu garumā. Īpaši izvēlētais Jāņa Lūsēna Ziemassvētku orķestra sastāvs muzikālo ietērpu šim koncertam veido vienlīdz krāsainu un līdzvērtīgu  solistu balsīm. Viņu izpildījumā popūrijā dzirdēsim arī īpaši aranžētas tradicionālās Ziemassvētku melodijas.

Šī Ziemassvētku koncerta galvenais uzdevums ir nojaukt laika robežas starp bijušo un esošo, starp bērnības sapņiem un šodienas realitāti. Blakus draiskām,  bērnišķīgām izpausmēm mūzikā un dzejā klausītājs varēs baudīt bezgalības gaisotni, kas raksturīga Poruka dzejai. Kā uzsver pats Jānis Lūsēns, „šai koncertā gribu radīt sajūtu, ka visi esam savās mājās un tie cilvēki, kas apkārt, ir mūsu draugi un tautieši, kuriem mūsu zemes tradīcijas, vēsture, dzimta un tās turpinājumi no paaudzes paaudzē ir svētākais mantojums, ko saņemam un nododam tālāk. Šo kopības sajūtu stiprinās arī kora piedalīšanās koncerta noslēguma daļā, izpildot manas klausītājiem zināmās un iemīļotās dziesmas”, turpina Jānis Lūsēns. „Šeit maz tiks saukts vārdā Dievs, ticība, cerība, mīlestība, tomēr ik vārdā un skaņā būs jaušama to klātbūtne. Vislabāk to raksturo dzejnieka J. Poruka rindas:

                ir daudz pie debesīm zvaigžņu un katra savādi mirdz

                ir daudz uz pasaules ļaužu un katram savāda sirds

                kaut zvaigznes kopā kustu un saule taptu iz tām

                kaut sirdis kopā kustu aiz sāpēm un ciešanām

                lai justu reiz augstajie gari - cik liela cilvēka sirds ...

Turpinājumā jautājumi mūziķim Zigfrīdam Muktupāvelam:

Kā jums izveidojās sadarbība ar komponistu Jāni Lūsēnu un dziedātāju Anci Krauzi?

– Visa pamatā ir mana ilgstošā draudzība ar komponistu Jāni Lūsēnu kopš pagājušā gadsimta – 1984. gada. Tā nu mēs abi periodiski kopīgi pasēžam un padomājam, kādu muzikālu projektu varētu īstenot. Pirms gada izdomājām, ka veidosim pilnīgi jaunu Ziemassvētku programmu un ka Ance Krauze varētu būt man lieliska partnere.

 

Kādas dziesmas piedāvāsiet skatītājiem?

– Koncertā pārsvarā būs pilnīgi jaunas Jāņa Lūsēna komponētās dziesmas. Kopumā 12, kas uzrakstītas speciāli mums ar Anci. Jāuzsver, ka jaunas dziesmas šajā žanrā nemaz tik bieži neparādās un ka jauna programma ir nozīmīgs notikums Latvijas mūzikas dzīvē. Protams, neizbēgami izpildīsim arī vairākas senākas Lūsēna dziesmas, kas Ziemassvētku laikā skan jau gadu desmitiem un, var teikt, ir grāvēji. Piemēram, noteikti izskanēs dziesma Nakts, ko esmu dziedājis jau kopš 80. gadiem. Būs arī dažas instrumentālas kompozīcijas, kurās es spēlēšu vijoli kopā ar Jāņa Lūsēna Ziemassvētku orķestri. Protams, muzicēs gan pats Lūsēns, gan arī viņa dēls, kas spēlē basģitāru, kā arī citi mūziķi.

 

Kādas izjūtas jūs klausītājiem koncertā gribat radīt?

- Mana pārliecība ir tāda, ka katram cilvēkam vismaz reizi Ziemassvētkos vajadzētu apmeklēt kādu koncertu, kas vairo svētku sajūtu. Tas ir arī mūsu galvenais mērķis – sagādāt svētkus gan pašiem sev, gan arī mūsu klausītājiem.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: