Lietuvā ražotie gaļas izstrādājumi ar zīmolu Ventspils gaļa labu slavu pilsētas vārdam nerada.

Cilvēki sūdzas, ka tie ir nekvalitatīvi, un daudzi joprojām nav pamanījuši, ka tie tiek ražoti Lietuvā, nevis Ventspilī. Bet tie, kas ir pamanījuši ražotājvalsti, uzskata, ka tā ir patērētāju maldināšana.

 

Ar neizpratni pie masu medijiem vērsies kāds jūrmalnieks Andrejs, kurš lielveikalā pamanījis virkni gaļas produktu, ko grezno preču zīme Ventspils gaļa. Tā kā šim ražotājam ir daudz produktu, Andrejs pajautājis draugam, kas strādā Ventspilī, vai vietējie to uzskata par kvalitatīvu ražojumu. Sev par lielu izbrīnu Andrejs uzzinājis, ka Ventspilī neviena gaļas ceha vispār nav. «Izrādījās, ka tā saucamā Ventspils gaļa tiek ražota Lietuvā. Tas nozīmē, ka tā nav pat vesta cauri Ventspilij,» sašutis ir Andrejs. Viņu šāda cilvēku maldināšana par it kā vietēju produktu uztrauc. «Ja jau uz etiķetes var būt 100% izfantazēti nosaukumi, tad jājautā, kas produktā ir iekšā,» bažījas jūrmalnieks.

 

Un viņa bažām tiešām ir pamats. Par Ventspils gaļas produkcijas apšaubāmo kvalitāti tiek saņemtas sūdzības. Kāda kundze no Rīgas nesen iegādājusies Ventspils gaļasmarinētas cūku ribiņas un atklājusi, ka gaļas pie ribiņām praktiski nav. Bijuši kauli vien. Tā kā gaļa bijusi tumšā marinādē, tad pērkot sieviete nav varējusi vizuāli novērtēt, cik daudz gaļas ir pie ribiņām.

 

Vairākas sūdzības par Ventspils gaļas produkciju sakrājušās arī interneta vietnē sudzibas.lv. Par vistīrāko krāpšanu Ventspils gaļas marinētās cūkgaļas ribiņas dēvē vēl kāds rīdzinieks. Viņam pēc iepakojuma atvēršanas iestājies šoks, jo cūkgaļas ribiņu vietā bijuši veci, smirdīgi, paveca liellopa atgaļoti kauli. Savukārt kādam tukumniekam trāpījies iegādāties Ventspils gaļas desu, kurā visā tās garumā atradušās polietilēna plēves gabaliņu driskas. Arī pati desa bijusi negaršīga. Bet kāda rīdziniece iegādājusies lietuviešu ražoto Ventspils gaļas kotlešu masu. Pat pieliekot klāt maizi un olas, tā nav turējusies kopā, un, kad kotletei bijusi viena puse apcepta, to nav bijis iespējams apgriezt uz otru pusi, jo gaļas masa jukusi ārā. «Tad nolēmu no šīs masas uztaisīt maltās gaļas mērci, jo mans sapnis par garšīgām kotletēm nebija realizējams.

 

Problēmas turpinājās, jo, lai gan liku mērcei klāt dažādas garšvielas, tā tik un tā palika bezgaršīga. Esmu gandrīz pārliecināta, ka visa tā saucamā kotlešu masa sastāv tikai no sojas un uz etiķetes norādīto cūkgaļu nav redzējusi pat tuvumā,» sūdzas rīdziniece.

 

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina iedzīvotājus šādos gadījumos nekavējoties vērsties šai dienestā. Savukārt, runājot par iespējamo pircēju maldināšanu saistībā ar it kā latviešu zīmola izmantošanu savu produktu marķēšanā, PVD pārkāpumus nesaskata. Dienesta preses pārstāve Ilze Meistere informē, ka uzņēmums nav pārkāpis produkta marķēšanas prasības, jo ir konkrēti norādīts, ka tieši Lietuva ir gaļas izcelsmes valsts un produkts ražots Lietuvas uzņēmumā. Patērētājiem uzmanīgāk jāizlasa marķējumā norādītā informācija, nevis jāpievērš uzmanība tikai zīmolam.

 

Ventas Balss jau rakstīja, ka zīmolam Ventspils gaļa nekad nav bijusi saistība ar Ventspili. Sākumā zīmols piederēja lietuviešu agrofirmas Krekenavos Latvijas partnerim, kas bija reģistrējies Tukumā. Bet nu to izmanto tikai pati AB Krekenavos agrofirma Kēdaiņu rajonā Lietuvā. Zīmolu izstrādājuši Latvijas un Lietuvas uzņēmēji speciāli Latvijas tirgum. Lietuvas koncerna ģenerāldirektors Lins Grikšs tādu praksi – kad produkcijas nosaukums ģeogrāfiski nesakrīt ar ražotāja adresi – uzskata par normālu globalizācijas apstākļos.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Arnis Sirmanis 14.08.2018, 17:43:04

    Nu sūdīgas gan tās jūsu leišu 90% gaļas sardeles,nezinu,bet krievu laikā bija sardeles kas sardeles,vārot varēja kādu tauku riņķi ūdenī redzēt,tagad - atvainojos, huju,gumijas gabals,nekas vairāk, ...nekad vairs nepirkšu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: