Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana, lai dotu iespēju visiem latviešiem un līviem, kas pārvalda latviešu valodu, iegūt dubultpilsonību ar jebkuru valsti.

Kā iniciatīvas pieteicēja norādīta Vija Rozenbaha. Ar iniciatīvu tiks mēģināts panākt izmaiņas Pilsonības likumā, kā arī citos normatīvajos aktos, dodot iespēju visiem latviešiem un līviem, kas pārvalda latviešu valodu, iegūt dubultpilsonību ar jebkuru valsti.

Rozenbaha norāda, ka patlaban Pilsonības likums atļauj dubultpilsonību ar jebkuru valsti tikai latviešu trimdiniekiem un viņu pēctečiem, kas nav paguvuši atgriezties Latvijā līdz valsts neatkarības atjaunošanas dienai. Tāpat arī nepilngadīgie bērni līdz 18 gadiem var būt jebkuras valsts pilsoņi.

"Latviešiem, kas ir dzimuši un dzīvojuši Latvijas teritorijā padomju okupācijas laikā, un viņu pēctečiem ir atļauta dubultpilsonība ar ļoti šauru valstu loku - no 231 pasaules valsts ar 38. Rezultātā tūkstošiem latviešu, kas pārcēlušies dzīvot, mācīties vai strādāt uz ārzemēm no Latvijas un ieguvuši šo valstu pilsonības, jau ir atņemta Latvijas pilsonība jeb saņēmuši draudu vēstules no valsts iestādēm par Latvijas pilsonības atņemšanu," uzsvērts iniciatīvas pieteikumā.

Rozenbaha norāda, ka esošā kārtība liedz iespēju pieteikties Latvijas pilsonībai arī Eiropas Savienības un NATO valstu pilsoņiem, ja ir pagājuši vairāk nekā pieci gadi, kopš viņiem ir atņemta Latvijas pilsonība.

Ar šādas iniciatīvas palīdzību tiktu atjaunots taisnīgums, jo visi latvieši un līvi būs vienlīdzīgi likuma priekšā, uzskata Rozenbaha. Tāpat "tūkstošiem latviešu un līvu tiks atjaunota Latvijas pilsonība un viņi varēs brīvi apciemot savus radus Latvijā, neprasot tam vīzas un neuzrādot uz robežas apliecinošus dokumentus par vēlāku izbraukšanu no Latvijas", skaidrots iniciatīvas pieteikumā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: