Latvijā gadā vidēji 9500 cilvēku saslimst ar insultu, sacīja Latvijas Insulta biedrības vadītāja Evija Miglāne.

Tomēr viņa piebilda, ka šī statistika ir par cilvēkiem, kuri nonāk slimnīcu stacionāros. Šajos aprēķinos netiek uzskaitīti arī tie, kuri no insulta ir nomiruši.

Miglāne preses konferencē šodien stāstīja, ka insulta pacientu skaits Latvijā ar katru gadu nedaudz pieaug, tomēr mirstība no šīs slimības arī nedaudz sarūk ar katru gadu.

Taču rādītāji uz Eiropas un pasaules fona Latvijā nav labvēlīgi. Viņa uzskata, ka viens no iespējamiem iemesliem saslimstības pieaugumam ir cilvēku pārlieku nepilnīgās zināšanas par insultu. Viņa norādīja, ka cilvēki bieži vien augstu asinsspiedienu nesaista ar risku saslimt ar insultu. Tāpat būtiska loma ir veselīgam dzīvesveidam.

Nedaudz lielāka iespēja saslimt ar insultu ir sievietēm. Miglāne atzīmēja, ka tas saistāms ar fizioloģiskām īpatnībām - dzemdībām, grūtniecību, kā arī to, ka sievietēm biežāk ir migrēna, kas arī paaugstina insulta risku.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Medicīniskās kvalifikācijas un mācību centra vadītāja Dzintra Jakubaņeca preses konferencē stāstīja, ka vidēji diennaktī NMPD 33 pacientiem nosaka diagnozi - insults. Pēc tam gan slimnīcā diagnoze tiek noteikta precīzāk, tomēr jebkurā gadījumā aptuveni 3% no diennakts izsaukumiem ir saņemti saistībā ar insultu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: