Tieslietu ministrija sākusi darbu pie likuma izmaiņām, kas ļaus daudz vienkāršāk vērsties tiesā goda un cieņas aizskāruma gadījumā. Šis likums attieksies arī uz interneta portālos publicētajiem komentāriem.

Interneta vide nereti tiek saukta par virtuālo izgāztuvi, kur personīgajā vai profesionālajā dzīvē nerealizējušies cilvēki slēpjoties aiz segvārdiem izgāž savas dusmas un negācijas, ar samazgām aplejot populārus un veiksmīgus cilvēkus vai sava darba profesionāļus.

Ir viena lieta, ja komentētājs uzraksta, ka viņam šis dziedātājs, ārsts vai skolotājs nepatīk, bet viņš labāk klausās, skolojas vai ārstējas pie cita, jo tas viņam liekas labāks, jaukāks, laipnāks. Cita lieta, ja kāda persona komentāros tiek aizskarta ar nepierādītiem apvainojumiem, tādā veidā ceļot neslavu, vai arī tiek rupji apsaukāta. Bieži vien savus konkurentus nomelno uzņēmēji vai savas personīgās attiecības kārto bijušie mīlnieki atklājot otra personīgās dzīves nianses vai norādot uz viņa sliktajām rakstura īpašībām, ko publiski darīt ir nekorekti.

Ar rupjiem, godu aizskarošiem un nacionālā naida kurinošiem komentāriem ikdienā saskaras arī portāls ventasbalss.lv. «Var tikai pabrīnīties, ka cilvēks iedomājas, ja viņš ir anonīms, tad var teikt jebko pārkāpjot pieklājības un citas vispārpieņemtas uzvedības normas,» neizpratnē ir portāla galvenā redaktore Līga Gabrāne. Tomēr šķietamā komentētāju anonimitāte ir tikai ilūzija, jo pēc IP adreses ir iespējams noskaidrot komentētāja personību. Portāla redaktore atklāj, ka vairāki cilvēki par komentāriem vērsušies arī policijā.

Par goda un cieņas aizskarošu komentāru Ventspils policijā šonedēļ vērsās arī skolotāja Linda Sokolovska. Portālā ventasbalss.lv zem kāda raksta izraisījās diskusija par izglītību, kurā ar vārdu Linda aktīvi iesaistījās arī skolotāja. Diskusija bija konstruktīva, līdz kāds cilvēks zem segvārda Lindards V. ierakstīja sekojošu komentāru: «Nē, sārtvaidzīši, runa par to, kā krievu skolās māca latviešu valodu, literatūru, un pasniedzēji izbijuši čekisti līkdegunji un intermeitenes..». Pēc brītiņa sekoja otrs komentārs: «Kas vainīgs tas bailīgs, Linda», tādā veidā jau konkretizējot un personīgi uzrunājot Lindu. Viņa atklāj, ka izlasot šādus komentārus nolaižas rokas un negribas vairs strādāt. Viņa to uztver ļoti personīgi un tas viss raisa tikai dusmas. «Par skolotāju esmu nostrādājusi 20 gadus. Tas ir smags darbs un ne es, ne mani kolēģi nav pelnījuši, lai mūs tā apsaukātu,» emocionāla ir pasniedzēja. Viņa uzsver, ka mūsu pilsēta ir maza un cits citu pazīst, tādēļ tas ir jo sāpīgāk. Turklāt tas notiekot regulāri. Tiklīdz parādās kāds raksts par izglītību, tā pār skolotājiem gāžas negatīvie komentāri.

To pašu var teikt arī ārsti. Par komentētāju visatļautību ir neizpratnē pilsētā iecienītais un Latvijas mērogā atzītais acu ārsts Aigars Brencēns. Viņš, piemēram, nosaukts par eksperimentētāju, ka ir daudz cilvēku, kurus viņš atstājis bez vienas acs un tamlīdzīgi. Pēc ārsta teiktā, tā ir publiska neslavas celšana bez jebkādiem pierādījumiem. Viņš salīdzina: tāpat kā cilvēks nespēj izvērtēt vai ir pareizi uzbūvēts kosmosa kuģis, tā bez attiecīgās izglītības viņš nevar komentēt ārsta profesionālo darbību. Ne visi saprot, ka diemžēl, ir situācijas, kad ārsts nespēj ietekmēt slimības progresēšanu un ne visiem pacientiem ir iespējams atjaunot zaudētās redzes funkcijas vienādā apjomā.

Šobrīd likumdošana par goda un cieņas aizskārumu internetā ir nesakārtota un aizskartā persona nevar pilnvērtīgi sevi aizstāvēt. Vadoties pēc Tieslietu ministrijas paredzētajām likuma izmaiņām, interneta vietņu turētājiem būs obligāti jāsniedz informācija tiesai par IP adresēm, ja tā atzīs goda un cieņas aizskārumu.

Tiesību speciālists Ilmārs Punka uzskata: tā kā likuma grozījums tehniski atvieglos personas interešu aizstāvību tiesā, tad tiesas procesu skaits palielināsies, taču arī šobrīd ik pa laikam notiek šāda veida tiesas procesi. Arī Līga Gabrāne šo likumdošanas vērtē pozitīvi izsakot cerību, ka tas uzlabos komentēšanas kultūru.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: