Ar šā gada 1. septembri ir mainījusies īres maksas aprēķināšanas metodika neprivatizētajiem dzīvokļiem mājās, ko pārvalda pašvaldības SIA Ventspils nekustamie īpašumi.

Tā kā daļa iedzīvotāju joprojām neizprot īres maksas izmaiņu būtību un iemeslus, VNĪ to skaidro atkārtoti.

VNĪ valdes priekšsēdētājs Valdis Lesiņš atgādina, ka īres maksas jaunā aprēķināšanas metodika pilsētas domē apstiprināta šā gada 28. janvārī, jo līdzšinējā metodika bija neelastīga un sevi vairs neattaisnoja. Likums par dzīvojamo telpu īri paredz, ka īres maksa sastāv no divām sastāvdaļām – apsaimniekošanas izdevumiem un peļņas daļas.

Par apsaimniekošanas izdevumu lielumu lēmumu pieņem dzīvokļu īpašnieki, vairākumam nobalsojot kopsapulcē. Šī īres maksas daļa ietver mājas kopīpašuma daļā veicamos remontus, siltumnoturības uzlabošanas pasākumu apmaksu, amortizāciju, sanitāro kopšanu un citus ar mājas pārvaldīšanu saistītus izdevumus. Savukārt peļņas daļu dzīvokļa īrnieks maksā izīrētājam par viņa īpašuma lietošanu. Ventspils pašvaldība šo daļu nodēvējusi par pašvaldības dzīvokļu uzturēšanas maksu, tā kā tā tiek izmantota neprivatizētajos dzīvokļos veicamajiem remontdarbiem, kas ietilpst izīrētāja pienākumos – logu, durvju, gāzes plīšu, komunikāciju, grīdas un citu konstrukciju nomaiņai. Tātad pašvaldība īres maksas peļņas daļu iegulda atpakaļ dzīvokļos.

Saskaņā ar iepriekšējo kārtību bija jārēķinās, ka abu īres maksas daļu lielums var mainīties, bet summa mainīties nedrīkstēja. Proti, ja dzīvokļu īpašnieki nolēma, ka mājas kopīpašumam ir vajadzīgs kāds lielāks remonts, kam nepieciešams veidot uzkrājumu, un noteica lielāku apsaimniekošanas maksu, attiecīgi samazinājās peļņas daļa jeb pašvaldības dzīvokļu uzturēšanas maksas daļa. Tādējādi radās situācija, ka VNĪ rīcībā sāka ievērojami pietrūkt naudas un veidojās rindas, piemēram, logu un durvju nomaiņai dzīvokļos. Uzņēmums vairs nespēja nodrošināt pilnvērtīgu dzīvokļu uzturēšanu. Tāpēc Ventspils dome nolēma, ka dzīvokļu uzturēšanas maksa būs konstanta, proti, to nevarēs samazināt uz apsaimniekošanas izdevumu palielināšanas rēķina. Tāpat kā iepriekš (kopš 2007. gada), šī īres maksas daļa arī turpmāk būs 13 centi par kvadrātmetru.

Lai arī pēc būtības dzīvokļu uzturēšanas maksa no pašvaldības puses nemainījās, daļai neprivatizēto dzīvokļu īres maksa paaugstinājās, jo agrākā laika periodā šo māju dzīvokļu īpašnieki bija nolēmuši paaugstināt apsaimniekošanas maksu. VNĪ aprēķini liecina, ka īres maksa palielinājusies vidēji no 20 līdz 30%, kas naudas izteiksmē ir ap pieciem eiro par dzīvokli mēnesī.

Tagad īrniekiem būs jārēķinās, ka īres maksa vairs nav nemainīgs lielums – tā var regulāri mainīties atkarībā no apsaimniekošanas maksas izmaiņām, par ko lems dzīvokļu īpašnieki. Protams, nākotnē var mainīties arī peļņas daļa, piemēram, VNĪ šobrīd izskata jautājumu par visu dzīvokļu apdrošināšanu pret ugunsgrēkiem, applūdināšanu un tamlīdzīgi. Arī šādus izdevumus atļauts iekļaut peļņas daļā.

Lai īres maksas paaugstinājumu kompensētu maznodrošinātajiem un trūcīgajiem iedzīvotājiem, Ventspils dome vienlaicīgi apstiprināja grozījumus saistošajos noteikumos Par maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa noteikšanu un pašvaldības sociālo pabalstu saņemšanas kārtību Ventspils pilsētā. Tajos noteikts, ka ģimenes (personas), kurām piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statuss, atsevišķi dzīvojoši pensionāri un atsevišķi dzīvojošas personas ar invaliditāti, kurām nav likumīgo apgādnieku un kuru ienākumu līmenis uz vienu personu pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 257,82 eiro mēnesī, sākot ar šā gada 1. septembri, var saņemt dzīvokļa pabalstu īres maksas daļējai kompensēšanai pašvaldības dzīvokļos. Pabalsts noteikts 20% apmērā no īres maksas par pašvaldības dzīvokli, un tas tiks aprēķināts, ņemot vērā dzīvokļa kompensējamo platību. Lai saņemtu minēto pabalstu, iedzīvotājiem ar iesniegumu jāvēršas Sociālajā dienestā.

Neskaidrību gadījumā iedzīvotāji aicināti vērsties pašvaldības SIA Ventspils nekustamie īpašumi Ekspluatācijas daļā, Užavas ielā 8, zvanīt pa tālruņiem 63629551, 63629552 vai sazināties pa e-pasta adresi vni@ventspils.lv.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: