Ņemot vērā gaisa temperatūras pazemināšanos Latvijā, pašvaldības SIA Ventspils nekustamie īpašumi vakar sāka siltumapgādes pievienošanu uzņēmuma apsaimniekotajām daudzdzīvokļu ēkām.

Apkurei vispirms paredzēts pieslēgt tās nesiltinātās mājas, kurās dvieļu žāvētāji ir pievienoti apkures, nevis karstā ūdens sistēmai. Kā nākamās būs pārējās nesiltinātās mājas, un visbeidzot apkurei tiks pieslēgtas arī siltinātās mājas.

 

Regulē automātiski

Pašvaldības SIA Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ) valdes priekšsēdētājs Valdis Lesiņš skaidro, ka VNĪ pārvaldītajās mājās siltummezgli ir aprīkoti ar automātisku regulēšanas sistēmu, kas vadās no āra gaisa temperatūras. Proti, elektroniskās smadzenes atbilstoši gaisa temperatūrai siltumu automātiski vai nu palielina, vai samazina. Tas ļauj drēgnajās rudens dienās saglabāt minimālu siltumenerģijas patēriņu un mājokļos nodrošināt pietiekami komfortablus apstākļus. Apkure automātiski atslēdzas, kad āra gaisa temperatūra paaugstinās virs plus 10 vai plus 14 grādiem, kā nu kurā mājā tas ir ieregulēts. Līdz ar to iedzīvotājiem nevajadzētu satraukties, ka dienas laikā, paaugstinoties āra gaisa temperatūrai, radiatori var būt vēsi.

 

Lesiņš uzsver, ka ar apkures pieslēgšanu vilcināties nevajadzētu, lai mājas nepaspētu atdzist. Būvfiziķi norāda, ka mājām nevajadzētu ļaut atdzist zem plus 15 grādiem, jo atdzisušu ēku mūru atkārtota uzsildīšana patērē lielāku enerģiju, nekā tad, ja siltums tiek saglabāts nepārtraukti. Tomēr VNĪ ir svarīgi, lai klienti būtu apmierināti, tādēļ, ja iedzīvotāji vēlas, ir iespēja apkures sezonu uzsākt arī nedaudz vēlāk. Šādā gadījumā iedzīvotājiem ir jāsasauc kopsapulce vai jāveic aptauja, savācot vismaz 51% iedzīvotāju atbalstu, jānosaka vēlamais apkures sezonas uzsākšanas datums un jāiesniedz lēmums mājas pārvaldniekam.

 

Sistēmas jāatgaiso

Uzsākot apkures sezonu, nepieciešams veikt arī apkures sistēmu atgaisošanu, jo tās nav tik hermētiskas, lai tajās neiekļūtu gaiss, samazinoties siltumnesēja temperatūrai, kā arī iedzīvotājiem vasarā mainot radiatorus un veicot sistēmu remontdarbus. Sistēmās iekļuvušais gaiss ir jāizvada, lai nodrošinātu kvalitatīvu apkuri. Tas ne vienmēr ir vienkārši, jo apkures sistēmās ir tā saucamās kabatas, kur gaiss var aizķerties, arī radiatoros tas var palikt. Tāpēc atgaisošana nereti ievelkas.

 

Tā kā pārsvarā atgaisošanas ventiļi atrodas ēku augšējo stāvu dzīvokļos – sistēmas stāvvadu galos –, ir svarīgi nodrošināt iespēju meistariem iekļūt dzīvoklī – pie atgaisošanas ventiļiem. Daudzi iedzīvotāji strādā ārvalstīs un neatstāj informāciju pārvaldniekam par kontaktpersonu, kas palīdzētu iekļūt dzīvoklī. «Tāpēc lūgums iedzīvotājiem, kas šajā vai nākamajā mēnesī plāno atrasties ilgstošā prombūtnē, atsūtīt mums kontaktinformāciju, kur vērsties, lai savlaicīgi veiktu apkures sistēmas atgaisošanu dzīvoklī,» aicina Lesiņš.

 

Lai no sistēmām efektīvāk izdzītu gaisu un viss strādātu vienmērīgi, nereti sākumā apkures sistēmā tiek paaugstināta temperatūra, jo tas nodrošina lielāku spiedienu. Šādos atsevišķos gadījumos iedzīvotājiem nevajadzētu satraukties, ka telpas tiek pārkurinātas. Tas tiek darīts īslaicīgi un tikai tādēļ, lai ar lielāku spiedienu no sistēmas izdzītu gaisu.

 

Remontdarbi jāsaskaņo

VNĪ aicina iedzīvotājus šobrīd vairs neplānot radiatoru nomaiņu, kas traucē mājas apkures sistēmas atgaisošanas procesam. Šādi darbi ir jāplāno starpsezonā, kad apkure nenotiek. Ja kādam tomēr ir iesākta radiatoru nomaiņa un nepieciešams to pabeigt, par to ir jāinformē pārvaldnieks. Remontdarbu laikus, kas saistīti ar radiatoru pieslēgšanu un atslēgšanu, vajadzētu saskaņot gan ar kaimiņiem, gan ar apkalpojošo organizāciju, lai, apkures sezonai sākoties, nebūtu nepatīkamu pārsteigumu un pārrāvumu.

 

VNĪ vērš iedzīvotāju uzmanību: ja pēc sistēmas atgaisošanas radiatori nesilst vai silst tikai daļa no tiem, vai kaut kur sāk pilēt, par to nekavējoties ir jāziņo mājas pārvaldniekam vai apkures sistēmu apkalpotājam, mūsu gadījumā – SIA Omikron pa tālruni 63620330.

 

Neskaidrību gadījumā iedzīvotāji var sazināties ar VNĪ Ekspluatācijas daļu, zvanot pa tālruņiem 63629553, 63622588 vai 63663338 (Pārventa) vai vēršoties personīgi Užavas ielā 8. Uzņēmuma kontaktinformācija ir pieejama arī mājaslapā vni.ventspils.lv, kā arī māju kāpņu telpās.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: