Kopējais finansējums, kuru būs nepieciešams tērēt bēgļu uzņemšanai Latvijā, būs mērāms miljonos eiro, šodien pēc darba grupas, kurai jāizstrādā Latvijas apstākļiem piemērota sistēma patvēruma meklētāju uzņemšanai, sēdes žurnālistiem pastāstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāra vietnieks Dimitrijs Trofimovs.

Šodien darba grupa sanāca uz pēdējo sēdi, lai jau rīt IeM valdībā prezentētu plānu, kā tiks uzņemti un integrēti patvēruma meklētāji.

Trofimovs pastāstīja, ka plānā būs iekļauts arī "indikatīvs aprēķins", cik izmaksās bēgļu uzņemšana un integrācija.

Jau šobrīd varot teikt, ka Eiropas fondu finansējums nebūs pietiekams, tāpēc būs vajadzīgs arī finansējums no valsts budžeta. Precīzu kopējo finansējuma apmēru Trofimovs pagaidām atturējās nosaukt, taču tas būs "miljonos mērāms".

Trofimovs pastāstīja, ka darba grupa sagatavojusi trīs modeļus, uz kā bāzes notiks patvēruma saņēmēju integrācija. Rīt valdībai būs jāizlemj, kuru modeli ieviest.

Pirmais modelis paredz, ka atbildīgā koordinējošā iestāde, kas turpinās darbu ar patvēruma saņēmējiem, būtu Labklājības ministrija sadarbībā ar Kultūras ministriju (KM) un, iespējams, nevalstiskajām organizācijām. Otrais modelis paredz, ka ar bēgļu integrāciju nodarbotos KM. Savukārt trešais modelis paredz, ka ar bēgļu integrāciju nodarbojas visas iesaistītās ministrijas jeb tiek ieviesta "pārresoru vadība".

Šodien darba grupa diskutēja par to, ka, iespējams, tiktu mainīts regulējums un bēgļa pabalsts netiktu ierobežots. Šobrīd bēglim, stājoties darbā, tiek pārtraukta pabalsta izmaksa, savukārt jaunais regulējums paredzētu, - lai motivētu cilvēku, šis pabalsts bēglim tiktu maksāts arī kādu laiku pēc stāšanās darbā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: