Sēdoša darba darītāji ilgstoši atrodas saliektā sēdus pozā – ķermeņa daļas ir saliektas, ieskaitot mugurkaulu. Tādēļ ir svarīgi izpildīt vingrojumus, kas ir vērsti uz atverošo pozu un stiepšanos. Par godu Vispasaules Fizioterapijas dienai SIA "Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas" fizioterapeite Arnita Birziņa demonstrē elementārus, taču efektīvus vingrojumus, ko var veikt darba dienas laikā. Tos var izpildīt gan visus pēc kārtas, gan arī katru atsevišķi dienas laikā. Katrs vingrojums jāizpilda četras piecas reizes.

1. vingrojums

Vingrojums pēdai, līdz ar to ve­nozajai asinsritei, kas sēdoša darba darītājiem ir palēnināta. Nostājas uz pirkstgaliem, tad pārnes svaru no pirkstgaliem uz papēžiem un atpakaļ. Tā kādu laiku pašūpojas.

2. vingrojums

No stāvus pozīcijas taisnu kāju atvirza atpakaļ, pēda ir virzīta uz sevi, nevis nostiepta. Ir jānotur taisna stāja, nevar liekties uz priekšu. Atvirzot kāju, sasprindzina dibena muskuli. Kāju novieto atpakaļ, pēc tam dara to pašu ar otru.

3. vingrojums

Nostājas taisni, nolaistus plecus at­virza atpakaļ, bet krūškurvi iz­virza uz priekšu, galva paliek ķer­meņa plaknē. Rokas saliek ko­pā aiz muguras, virzot uz aug­šu. Nostājoties šādā pozīcijā, iz­elpo, tad nolaiž sadotās rokas un ieelpo.

4. vingrojums

Labi zināms vingrojums, bet ļoti efektīvs. Roku atver, iztaisno un virza sāniski uz augšu, ieliecas un, veicot ieelpu, pastiepjas. Izelpojot laiž roku lejā un novieto uz gurna. To pašu dara ar otru roku.

5. vingrojums

Lielisks vingrojums muguras pastiepšanai, kas vertikālā stāvoklī dienas laikā sakrītas. Abas rokas sāniski atvērtas paceļ uz augšu, savieno kopā, pastiepjas uz pirkstgaliem, pastiepj mugurkaulu, ieelpo un izelpā nolaiž rokas lejā.

6. vingrojums

Vingrojums kakla daļai, kas jāveic mie­rīgi. Noliec galvu uz vienu pu­si, bet – noliecot, nevis griežot gal­vu. To darot, abas ausis jāredz spo­gulī. Iztaisno galvu un liec uz otru pusi. Pleci un ķermenis neizkustas – ir tikai galvas kustība, kas rada velkošu sajūtu pleca muskulī.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: