Tie, kas piepildījuši pagrabus ar svaigiem dārzeņiem, ieskābējuši kāpostus un gurķus, iemarinējuši sēnes, kabačus, tomātus, par izsalkumu ziemā nesūdzēsies. 

Katrā mājsaimniecībā, pēc Centrālās statistikas pārvaldes ziņām, pagājušajā gadā viens pilsētnieks augļiem un ogām atļāvās tērēt Ls 4.37, laucinieks – Ls 2.48, dārzeņiem – Ls 6,91 un Ls 6,68, kartupeļiem –  Ls 1,40 un Ls 1,88. Ietaupīt naudu izdodas, sagatavojot vērtīgus krājumus ziemai, kā to izdarījuši daudzi ventspilnieki un novada iedzīvotāji.

Piepildīt pagrabu, kā izskaitļojusi Sandra Ofkante, kas dzīvo Ventspilī, bet bieži uzturas Popē, izdevīgi tad, ja pašiem ir dārzs, vai rudens veltes uzdāvina radi vai kaimiņi. Ja viss jāpērk pašiem, šāda rosīšanās neatmaksājas.

Šim apgalvojumam piekrīt arī Mirdza Barabanova, kam nav dārza, bet kura konservēšanai vajadzīgo izaudzē   draudzenes vasarnīcā: «Reizēm kaut ko piepērku klāt, bet minimāli. Ja kaut kā pietrūkst, piemēram, šoruden man nav biešu, sagaidu atlaides lielveikalos. Arī šādā gadījumā pašai vārīt salātus un konservēt ir daudz izdevīgāk nekā par latu pirkt mazu burciņu.» 

Abas dāmas pašas gatavo arī tādēļ, ka šādā gadījumā var izvēlēties, cik daudz etiķa pievienot.  Ne vienai ne otrai nepatīk ēdiens, kurā šī garšviela nomāc dārzaugu garšu.

Sandra sarūpē lielākus krājumus nekā Mirdza, jo viņai ir divi pagrabi – viens pilsētā, otrs Popē. Siltajos pilsētas dzīvokļos nav vietas un konservu uzglabāšanai piemērotas temperatūras. Ne vienmēr  burciņas var glabāt pagrabos, jo visās daudzdzīvokļu mājās to nemaz nav vai arī tos regulāri uzlauž, un darbs ir vējā.

Vaicātas, vai enerģiskā saimniekošana virtuvē netukšo maciņus, kad jānorēķinās par elektrību vai gāzi, kas patērēta, karsējot burkas un vārot dārzeņus, saimnieces atbild

noliedzoši.

Sandra draugiem un radiem piekodina, lai neizmet tukšās burkas, bet reizēm tik un tā trūkst stikla trauku: «Rau, man vēl vidi lieli ķirbji stāv, ar tiem vajadzētu kaut ko pasākt, lai nesabojājas. Katru gadu  vairākos veidos sagatavoju gurķus un sēnes – gan salātos, gan marinādē, gan sālījumā. Raut, te man ir baravikas, rudmieses, pirmo reizi pie gurķiem šoruden pieliku baziliku, pagaršojiet ķirbju sulu, kam pievienoti apelsīni. Labs, vai ne?» Saimniekojot Sandra domā ne tikai par ēdiena garšu, bet arī izskatu, tādēļ kārto dārzeņus glītās burciņās.

Kad tuvojas svētki, viņa paņem no pagraba vairākas un uzdāvina draugiem un radiem. Savukārt pašas vēdera tiesai pa reizei labi der arī saldētas sēnes, pupiņas, garšaugi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: