Pēc Latvijas iedzīvotāju domām, laimīgam cilvēkam mūsu valstī ir jāpelna vismaz 1000 eiro mēnesī, atklāj Swedbank" Latvijas Vērtību pētījums.

Pētījumā iedzīvotāji tika izvaicāti, kādu viņi iztēlojas laimīgu cilvēku Latvijā.

No aptaujātajiem 54% pauda nostāju, ka laimīgs cilvēks Latvijā ir sieviete. Tendence sievietes uzskatīt par laimīgākām piemīt gan vīriešiem, gan sievietēm. Iedzīvotāju ieskatā, laimīgs cilvēks Latvijā ir 31-40 gadu vecs, viņam ir augstākā izglītība. Viņa nodarbošanās visbiežāk ir speciālists vai ierēdnis, uzņēmējs, augstākā vai vidējā līmeņa vadītājs.

Domas par laimīga cilvēka bērnu skaitu dalās - teju 40% domā, ka laimīgam cilvēkam ir divi bērni, kamēr 24% minējuši trīs bērnus. Savukārt 23% aptaujāto domā, ka laimīgam cilvēkam bērnu nav vispār.

Aptaujātie domā, ka laimīgs cilvēks dzīvo Rīgā vai citā pilsētā. Arī izvaicātie laukos dzīvojošie domā, ka laimīgie dzīvo pilsētās.

Pēc iedzīvotāju domām, laimīgs cilvēks daudz sporto un mīlējas gandrīz katru otro dienu jeb 14 reizes mēnesī.

Laimīgi cilvēki Latvijā izlasa vienu līdz divas grāmatas gadā un vismaz reizi divos līdz trīs mēnešos apmeklē kādu kultūras pasākumu.

"Swedbank" Latvijas Vērtību pētījums veikts šā gada janvārī, sadarbībā ar pētījumu kompāniju SKDS intervējot vairāk nekā 1500 visus Latvijas iedzīvotājus ar reprezentējošu izlasi Rīgā, citās pilsētās un lauku teritorijās. Pētījumā aplūkotas trīs vērtību grupas: identitāte, laime, nākotne. Pētījuma rezultāti šī gada laikā tiek atklāti trīs pasākumu ciklā. Maijā tika atklāta pētījuma identitātes daļa, šodien atklāti dati par laimi, bet turpmāk vēl plānots runāt par nākotni.

Kā ziņots, pētījums atklāj, ka Latvijas iedzīvotāju galvenais laimes avots ir ģimene, nozīmīga ir arī mīlestība, savs mājoklis un naudas daudzums. Savukārt nelaimīgus iedzīvotājus visbiežāk dara naudas trūkums.

Psiholoģijas profesors un pētījuma metodoloģijas autors Ivars Austers rezumēja, ka būt laimīgam ir labi un svarīgi. Viņš vērsa uzmanību, ka tie, kas ir laimīgāki, ir veselīgāki, tiem ir garāks mūžs. Pētnieks skaidroja, ka laimi ar naudu nevar nopirkt - nauda palīdz sasniegt zināmu laimes robežu un naudu var pareizi tērēt, proti, ieguldot ģimenē, draugos, līdzi nāks arī laime.

Austera minētā "recepte" laimes nodrošināšanai - domāt par ģimeni, par attiecībām, kustēties, dzīvot patīkamā vidē un finansiāli sevi un apkārtējos aizsargāt.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: