Veselības ministrija (VM) plāno noteikt, ka priekšrocības uzņemšanai rezidentūrā būs tiem jaunajiem ārstiem, kuri būs noslēguši līgumu ar pašvaldību vai ārstniecības iestādi, kas sniedz valsts apmaksātus pakalpojumus ārpus Rīgas.

Kā informē VM pārstāve Agnese Gusarova, ministrija izstrādājusi grozījumu projektu Ministra kabineta (MK) noteikumos, kas nosaka rezidentu sadali un rezidentūras finansēšanas kārtību.

Lai veicinātu jauno speciālistu interesi par darba iespējām reģionos, jaunā kārtība paredz izmaiņas, kas sniegs priekšrocības tiem rezidentūras pretendentiem, kuri būs noslēguši vienošanos ar pašvaldību vai valsts vai pašvaldības ārstniecības iestādi, kas sniedz veselības aprūpes pakalpojumus ārpus Rīgas.

 

Ja, organizējot rezidentūras pretendentu atlasi atbilstoši uzņemšanas noteikumos noteiktajiem kritērijiem, pretendentiem būs vienāds rezultāts, priekšroka būs tieši tiem, kuri būs noslēguši vienošanos.

 

Pēc rezidentūras programmas beigšanas šīm personām būs jāuzsāk darba tiesiskās attiecības konkrētajā ārstniecības iestādē. Paredzēts, ka persona, kas uzņemta rezidentūrā, vismaz trīs turpmākos gadus pēc rezidentūras pabeigšanas strādās tajā ārstniecības iestādē ārpus Rīgas, ar kuru ir noslēgusi vienošanos, vai pašvaldības norādītajā ārstniecības iestādē, ja iepriekšminētā vienošanās ir noslēgta ar pašvaldību.

 

Tāpat grozījumos noteikumu projektā paredzēts, ka augstskolas katru gadu līdz 1.septembrim organizēs pretendentu uzņemšanu rezidentūras studiju programmu specialitātēs un līdz 5.septembrim iesniegs VM rezidentūrā uzņemto rezidentu skaitu sadalījumā pa specialitātēm, norādot, cik no šiem rezidentiem ir noslēgta vienošanās ar pašvaldībām vai veselības aprūpes iestādēm, kas atrodas ārpus Rīgas.

 

Grozījumu projekts MK noteikumiem paredz izveidot Rezidentūras vietu sadales komisiju, kuras sastāvā būs augstskolu, kuras īsteno rezidentūras studiju programmu, VM, Izglītības un zinātnes ministrijas, Augstākās izglītības padomes un Latvijas Ārstu biedrības pārstāvji. Komisijas uzdevums būs savlaicīgi plānot no valsts budžeta līdzekļiem finansēto rezidentūras vietu sadali pa specialitātēm un vietu skaitu sadalījumu pa augstskolām kārtējam gadam un indikatīvi turpmākiem diviem gadiem.

 

Minētie grozījumi vēl jāapstiprina valdībā.

 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: