Ceturtdien, 16. jūlijā, Ventspils pilsētas dome pieņēma lēmumu apstiprināt rīcības programmu datorprasmju apguvei Ventspils pilsētas vispārizglītojošajās skolās 2015.-2018. gadam, kas ietver datorzinību apguvi visās vispārizglītojošajās skolās no 1. klases, plašas bezmaksas IKT nodarbības, digitālās darbmācības nodarbības un citas aktivitātes, kas veicinātu skolēnu programmēšanas prasmes un interesi par eksaktajiem mācību priekšmetiem un uzņēmējdarbību.

Datorprasmju apguves rīcības programma ir daļa Ventspils informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares attīstības stratēģijas realizācijas, kas kā uzdevumus nosaka sekmēt Ventspils skolēnu programmēšanas prasmes un veicināt skolēnu interesi par eksaktajiem mācību priekšmetiem un uzņēmējdarbību, kā arī pilnveidot viņu mācību rezultātus un ieviest datorzinību apguvi visās Ventspils vispārizglītojošajās skolās no 1. klases.

 

Datorprasmju apguves rīcības programmas mērķi ir:

  1. sniegt iespēju skolēniem apgūt zināšanas, prasmes, iemaņas un attieksmi, kas ir nepieciešama jēgpilnai tehnoloģiju izmantošanai;

  2. sekmēt skolēnu interesi par IKT un veicināt skolēnu vēlmi pēc mācībām skolā izvēlēties studēt tehnoloģiju jomu;

  3. nodrošināt iespēju izmantot IKT mācību procesā visiem skolēniem (īpaši tiem, kuriem mājās tās nav pieejamas).

Šo mērķu sasniegšanai jau no 2015./2016. mācību gadā katram sākumskolas, pamatskolas un vidusskolas skolēnam būs pieejams plašs nodarbību klāsts, ko varēs brīvi izvēlēties apmeklēt bez maksas un atbilstoši savām interesēm.

 

Sākot no šī gada septembra Ventspils Digitālajā centrā notiks nodarbības programmēšanas, Web lapu izstrādes, datorgrafikas, digitālā foto un video apstrādē, kā arī praksē orientētas zināšanas, prasmes un iemaņas būs iespējams apgūt digitālās darbmācības nodarbībās ar datorizētu darbagaldu palīdzību, izgatavojot dažādus priekšmetus. Sākot ar 2016./2017. mācību gadu tiek plānotas arī nodarbības robotikas pamatu apgūšanai.

Nodarbību saturs būs piemērots gan meitenēm, gan zēniem, kā arī to apjoms un tēmas ir īpaši pielāgotas dažādām vecuma grupām. Bērniem bez priekšzināšanām tiks piedāvātas nodarbības datorzinību pamatu apgūšanai, un visi skolēni kā vienmēr būs laipni gaidīti Ventspils Digitālajā centrā un tā filiālē Pārventas bibliotēkā arī ārpus organizētajām nodarbībām, kur būs pieejamas gan nodarbībās izmantotās datorprogrammas un aprīkojums, gan iespēja lūgt palīdzību Ventspils Digitālā centra darbiniekiem to izmantošanā.

 

Skolēniem tiks piedāvātas arī dažādas nodarbības skolās, kas papildinās Ventspils Digitālajā centrā organizētos pasākumus un kopā ar citiem skolēniem no Latvijas un citām valstīm būs iespējams izmēģināt savus spēkus ikgadējā starptautiska mēroga konkursā “Ventspils izaicinājums”.

Sabiedriski aktīvākajiem skolēniem tiks piedāvāta unikāla iespēja iesaistīties “Digitālo aģentu” programmā – pabeigt īpašas apmācības Ventspils Digitālajā centrā, lai pēc tam palīdzētu Digitālā centra datorspeciālistiem, skolotājiem un citiem skolēniem risināt ar IKT pielietošanu mācību stundu laikā saistītās problēmas.

 

Protams, nav aizmirsti arī pedagogi – tiks iegādāti jauni portatīvie datori, moderni mācību līdzekļi un regulāri notiks nodarbības kvalifikācijas celšanai, lai atbalstītu un sekmētu jaunu mācību metožu un digitālo mācību līdzekļu ieviešanu skolu praksē.

 

Rīcības programmas pasākumu īstenošanai 2015. gadā iedalīti līdzekļi vairāk nekā 120 tūkst. EUR apmērā. Turpmākajos gados pasākumi tiek īstenoti Ventspils Digitālā centra un Izglītības pārvaldes budžetu ietvaros.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: