Pagājuši pāris mēnešu, kopš Jaunrades nams sācis pilnvērtīgi apdzīvot jaunās telpas Maiznieku ielā. Kā atzīst direktores vietniece kultūrizglītības darbā Dagnija Trama, nams vēl tiek apgūts, un nākas mācīties arī no kļūdām.

Šajā mācību gadā 9 interešu izglītības virzienu 54 programmās darbojas 1482 audzēkņi, ar kuriem strādā 51 pedagogs. Jaunrades nams atvērts septiņas dienas nedēļā, jo veic ne tikai bērnu un jauniešu ārpusskolas izglītojošās un pieaugušo mūžizglītības, bet arī kultūras iestādes funkcijas. Tā pārvaldījumā nonācis arī planetārijs un observatorija, ko sākotnēji bija paredzēts apsaimniekot citiem.

Rūpju – vairāk

Tā kā telpas ir jaunas, arī platības ziņā daudzkārt lielākas par iepriekšējām, tās prasa vairāk rūpju. «Bērni paliek bērni,» atzīst Trama, rādot uz gaišajām sienām un durvīm, kur mazās roķeles atstājušas dažu labu nospiedumu.

Telpas jāuzkopj pastāvīgi, jo apmeklētāju plūsma ir liela: papildus nama audzēkņiem no plkst. 10 līdz plkst. 18 ik pa divām stundām ierodas planetāriju un observatoriju apskatīt gribētāji (septembrī vien viņu bija vairāk nekā 5600), bet vakaros – arī uz sarīkojumiem.

Tā kā lielā zāle piemērota dažādu pasākumu rīkošanai, Jaunrades nams to izīrē: piemēram, divas reizes nedēļā šeit nodarbojas sporta deju klubs Aurum, labās akustikas dēļ šeit vēlas koncertēt mūziķi, savukārt darba kolektīvi – rīkot atpūtas vakarus; Ziemassvētku ballēm zāle, var teikt, jau pilnībā aizrunāta.

Restaurētā Ventspils Latviešu biedrības nama telpas izīrē arī semināriem. Pavisam ir 16 tehniskie darbinieki, ieskaitot planetārija un observatorijas personālu, no tiem 4 – apkopējas, kurām nākas strādāt vaiga sviedros no rīta līdz vakaram.

Par laimi, apkopes darbos nāk palīgā t.s. simtlatnieki. Papildu pienākums, kas nekur nav atrunāts, ir atsevišķu interesentu iepazīstināšana ar restaurēto biedrības namu. Diemžēl uzņemt tūristu grupas būtu vēl lielāks slogs.

Prioritāte – bērni

Direktores vietniece kultūrizglītības darbā uzsver, ka Jaunrades nams, pirmkārt, ir izglītības iestāde ar noteiktām funkcijām, tādēļ, izsverot visus par un pret par konkrētiem pasākumiem, priekšroka tomēr dodama audzēkņiem. «Nevar taču maksas pasākuma dēļ atcelt nodarbības,» spriež Trama, norādot, ka tās lielākoties notiek pēcpusdienā, pēc stundām skolā. Piemēram, pirmdienās Jaunrades namu apmeklē 470 audzēkņu.

Iegūtais nams ir gana liels, bet, izrādās, vairākas studijas pamīšus izmanto vienu un to pašu telpu, arī palīgtelpas varētu būt lielākas. Atklājušās nianses, par ko projektētāji nav padomājuši, – ļoti smagi veras durvis, tualetēs un kabinetos ūdens krāni nav īsti piemēroti bērniem.

Rekonstruējot biedrības namu, vajadzēja paturēt prātā, ka šeit pārsvarā saimniekos bērni. Viena no problēmām, kas atklājusies ekspluatācijas gaitā, ir nepietiekamā garderobe.

Tajā ir 309 vietas, bet zālē kopā ar balkonu – 364. Garderobe ir arī ļoti šaura – ja uz viena pakaramā uzkar vairākas virsdrēbes, nav iespējams tikt līdz tālāk novietotajām.

Namā ir daži mobilie pakaramie, ko vajadzības gadījumā var pārvietot uz garderobi vai semināra telpu, taču tos izmanto audzēkņi. Pietrūkst arī krēslu. Pieaugušajiem, kas uz nodarbībām pavada pirmsskolas vecuma bērnus, nākas viņus gaidīt, stāvot kājās, jo visiem nav, kur apsēsties. «Var teikt, ka mēs joprojām apgūstam šo namu un mācāmies arī no savām kļūdām,» atzīst Dagnija Trama.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: