Plāno noteikt vienotu kārtību, kādā skola informēs bērna vecākus par skolas neapmeklēšanu bez attaisnojoša iemesla.

Izglītības un zinātnes ministrija izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu "Kārtība, kādā izglītības iestāde informē izglītojamo vecākus (personas, kas realizē aizgādību), pašvaldības vai valsts iestādes, ja izglītojamais bez attaisnojoša iemesla neapmeklē izglītības iestādi", kas šodien izsludināts valsts sekretāru sanāksmē.

Noteikumu projekta mērķis ir noteikt valstī vienotu kārtību, kādā izglītības iestāde informē bērna vecākus, pašvaldības vai valsts iestādes, ja bez attaisnojoša iemesla netiek apmeklēta izglītības iestāde. Izglītības likums noteic, ka vecāku pienākums ir informēt izglītības iestādi par bērna veselības stāvokli un citiem apstākļiem, ja tiem var būt ietekme uz mācību procesu, bet līdz šim nepastāvēja vienota kārtība, kā konkrēti izglītības iestādei un pašvaldībai jārīkojas gadījumos, ka bērns bez attaisnojoša iemesla neapmeklē skolu.

Līdz šim kārtība kā skolotājiem rīkoties, ja kāds skolēns bez attaisnojoša iemesla neapmeklē skolu, ir noteiktas izglītības iestāžu nolikumos vai iekšējās kārtības noteikumos, tādēļ izglītības iestādēm šī nebūs jauna procedūra, tikai tagad tā būs obligāta.

Tā kā izglītības iestāde mācību laikā ir atbildīga par bērna drošību, noteikumu projekts paredz, ka skolai ar vecākiem jāsazinās operatīvi, tiklīdz konstatēts, ka bērns bez attaisnojoša iemesla nav ieradies un vecāki nav informējuši izglītības iestādi par kavējuma iemesliem. Kārtība noteikta atbilstoši katrai izglītības pakāpei - pirmsskolas pakāpē un pamatizglītības pakāpē (obligātā izglītība) un vidējās izglītības pakāpē. Kārtība attieksies arī uz profesionālās izglītības iestādēm.

Noteikumi attieksies uz visiem izglītojamiem pirmsskolas, pamatizglītības un vidējās izglītības pakāpē vispārējās vai profesionālās izglītības iestādēs, kamēr viņi turpina vispārējās vai profesionālās izglītības iegūšanu un ir vecāku apgādībā, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

Par skolēnu, kurš nav ieradies skolā un vecāki nav ziņojuši par neierašanās iemesliem, mācību dienas laikā skolas pārstāvis rakstveidā vai elektroniskā veidā, vai mutvārdos sazinās ar vecākiem un noskaidro skolēna neierašanās iemeslu.

Ja nepilngadīgs skolēns vairāk nekā piecas mācību dienas semestrī nav apmeklējis izglītības iestādi un tai nav informācijas par neierašanās iemeslu vai iemesls nav uzskatāms par attaisnojošu, skola par to rakstveidā vai elektroniskā veidā informē pašvaldību, kurā deklarēta skolēna dzīvesvieta.

Pašvaldības atbildīgajam dienesta darbiniekam būs jāpārbauda izglītības iestādes sniegtā informāciju par skolēnu, kurš neapmeklē izglītības iestādi, un, ja nepieciešams, sazinās ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāli, pašvaldības dzimtsarakstu nodaļu vai policijas nodaļu un noskaidro izglītības iestādes neapmeklēšanas iemeslu.

Ja nepieciešams, pašvaldība informē Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju.

Ar MK noteikumu projektu var iepazīties MK mājaslapā , viedokļus un priekšlikumus divu nedēļu laikā iespējams izteikt, rakstot uz e-pastu: viedoklis@izm.gov.lv.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: