31. oktobris jau vairākus gadus arī pie mums pazīstams kā rudenīgā oktobra Helovīna diena – jeb Visu Svēto dienas priekšvakars "All Hallows Eve".

Lai arī daudzi tos uzskata par "amerikānismu", Helovīnus svin arvien vairāk Latvijas ģimeņu –  konfekšu prasīšana, izjokošana un ķirbju grebšana ir vienkārši jauka izklaide.

Tradicionāli pieņemts, ka mazākie ģimenes locekļi  apstaigā radus, draugus, kaimiņus, prasot saldumus. Taču der atcerēties, ka, staigājot no mājas uz māju Helovīnu dienā, jāatceras par drošību – bērni nezina, kas viņus sagaida aiz durvīm, un  otrādi – māju iemītnieki nezina, kam atver savas durvis. Esot maskā realizēt sliktus nodomus ir vēl ērtāk.

Policija vēlas uzrunāt bērnus, viņu vecākus, kā arī vecāka gadagājuma cilvēkus. Pēdējie bieži ilgojas pēc kāda, ar ko parunāt, tādēļ bieži labprāt ielaiž svešinieku savā mājoklī. Svešinieks var lūkoties pēc kaut kā vairāk, nekā tikai saldumi, tāpēc nevajadzētu viņus laist iekšā dzīvoklī, lai  līdzi netiktu aiznests arī  kas  vērtīgāks, saimniekam to nemaz nemanot.

Bērnu vecāki tiek aicināti izrunāt ar savām atvasēm arī šīs izklaides negatīvās puses, būt uzmanīgiem, staigājot un zvanot pie dzīvokļu durvīm, nestaigāt vēlu pa tumšām ielām, diedelējot saldumus. Vislabāk to darīt, apciemojot pazīstamus cilvēkus,  iet kopā ar pilngadīgu personu (māsas, brāļi, vecāki, krustvecāki). Atgādinām  jauniešiem būt saprotošiem un, staigājot maskās,  apzināti  nebiedēt cilvēkus, īpaši bērnus un vecāka gadagājuma ļaudis,  jo pat netīši iespējams nodarīt pāri.

Būsim uzmanīgi arī ar mūžam neparedzamo un mainīgo uguni, dedzinot sveces, lāpas, izgrebto ķirbju oranžos lukturus. Jaunas lietas, parādības, svētki un tradīcijas ir labas, ja tāda ir mūsu attieksme pret tām. Lai spocīga, jocīga, taču patīkama un jauka nedēļas nogale!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: