Uz pirmo plenārsēdi vakar sanāca jaunievēlētā parlamenta deputāti un viņu vidū arī trīs ventspilnieki – Dana Reizniece, Gundars Daudze un Jānis Vucāns. Iespējams, jau šonedēļ Saeimai būs arī jābalso par jauno valdību, kuras kodolu veidos apvienība Vienotība kopā ar Zaļo un zemnieku savienību.

Apskati fotogrāfijas!

Valsts prezidents Valdis Zatlers ceļavārdos deputātiem atgādināja, ka viņu galvenais uzdevums ir nodrošināt valsts ekonomisko izaugsmi, sekmēt konkurētspēju. Akcentēja arī latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas neapšaubāmo statusu. Kaut gan te jāpiemin, ka dažiem deputātiem norunāt svinīgo zvērestu bija pagrūti slikto latviešu valodas zināšanu dēļ.

Kā jau iepriekš tika prognozēts, Zatlers par ministru prezidenta amata kandidātu izvirzījis līdzšinējo premjeru Valdi Dombrovski, tādējādi legalizējot savdabīgo situāciju, ka Dombrovska valdības deklarācija tapusi vēl pirms viņam tiek uzticēts to veidot.

Vienotības un zaļzemnieku koalīcijai Saeimā būs 55 balsis, kas pie priekšzīmīgas deputātu disciplīnas un plānošanas ir pietiekami liels pārsvars sagatavoto lēmumu pieņemšanai. Sešas ministrijas jaunajā valdībā tiek Zaļo un zemnieku savienībai, kuras sastāvā vēlēšanās startēja partijas Latvijai un Ventspilij cilvēki. Septiņas ministrijas vadīs Vienotība.

ZZS savus ministru kandidātus paziņoja tikai pirmdien. Apvienotajai Vides un reģionālās attīstības ministrijai tiek virzīts Raimonds Vējonis, Zemkopības ministrijai – Jānis Dūklavs, Satiksmes ministrijai - Uldis Augulis, Izglītības ministrijai - Rolands Broks, Labklājības ministrijai – Kristīne Jurševska, Veselības ministrijai – Juris Bārzdiņš.

Attiecībā uz Veselības ministriju ZZS ar Latvijai un Ventspilij tā arī neguva kopīgu viedokli. Ventspilnieki bija pret šīs ministrijas uzņemšanos, ja finanses paliek tikai pie Vienotības. Taču kompromiss ir valdības deklarācijā iestrādātais punkts, nodrošināt nozares finansējumu pagājušā gada faktiskajā apjomā.

Trīs ievēlētie ventspilnieki darbosies Saeimā. Kamēr Rīgā turpinājās plenārsēde, Ventspils mērs Aivars Lembergs vakar pavēstīja, ka Gundars Daudze līdztekus Saeimas priekšsēdētāja biedra amatam varētu vadīt kādu komisiju. Dana Reizniece varētu būt Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāre un darboties arī komisijās. Savukārt Jānis Vucāns ir kompetents darboties Budžeta komisijā. Viņš tajā varētu būt vadītāja vietnieks.

Politiķu pirmais un svarīgākais uzdevums pēc valdības apstiprināšanas ir nākamā gada valsts budžeta likuma pieņemšana. Šobrīd par to, kā dzīvosim nākamgad faktiski nekas nav zināms. Vienīgi tas, ka valsts izdevumi salīdzinājumā ar šo gadu jāapgriež par 350 līdz 395 miljoniem latu. Kā to izdarīt, jaunnedēļ mācīt atbrauks Starptautiskais Valūtas fonds.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: