12. maijā tiek atzīmēta Starptautiskā māsu diena. Šis datums izvēlēts par godu profesijas pamatlicējas Florences Naitingeiles dzimšanas gadadienai. 2015. gada devīze ir: Māsas: Pārmaiņu spēks: Efektīva aprūpe, efektīvas izmaksas.

Šo dienu atceras arī Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā. „Ja tu strādā to darbu, kas tev patīk, tu neesi strādājis nevienu dienu,” ar šādiem vārdiem savu darbu raksturo slimnīcas traumpunkta medicīnas māsa Marika Tanakova. Šī gada jūlijā apritēs 30 gadi kopš Marika strādā Ventspils slimnīcā par māsu.

Jebkurā slimnīcā viens no dzinējspēkiem ir medicīnas māsa. Māsiņām pienākumu ir daudz un atbildība – liela. Medicīnas māsas pienākumos ietilpst slimnieku aprūpe un viņu veselības stāvokļa novērošana, zāļu izsniegšana un ārstniecisko procedūru izpilde, kā arī pacientu personiskās higiēnas un vajadzīgo sanitārās higiēnas apstākļu nodrošināšana slimnīcas nodaļā. Jāpiebilst, ka katrā slimnīcas nodaļā māsiņu darba specifika ir citādāka. „Māsu darbs ir komandas darbs, jo mēs strādājam gan ar ārstiem, un kolēģiem, gan pacientiem, kā arī viņu tuviniekiem. Mēs esam centrā, un mums jāprot atrast vidusceļu, pareizos vārdus, lai nomierinātu kā pacientu, tā arī viņu tuvinieku,” par medicīnas māsu darbu stāsta Marika Tanakova. Medicīnas māsas ir atbildīga par pacientu veselības veicināšanu, ārstēšanas norisi, aprūpes veikšanu, kā arī pacienta un piederīgo izglītošana, jo ikviens cilvēks, kurš nonācis slimnīcā, jutīsies labāk, ja ar viņu aprunāsies, izstāstīs par viņa veselības stāvokli. Komunikācijai ar pacientu ir ļoti liela nozīme.

Ventspils slimnīcas galvenā māsa Lilita Grinpauka stāsta, ka cilvēks visu zināt nevar nekad. Ir situācijas, kurās māsas prasa padomu citām kolēģēm. Svarīga ir arī savstarpējā komunikācija. „Galvenais ir nekautrēties pajautāt, pārliecināties, vai tas, ko darīsi, ir pareizi. Ja par kaut ko māc šaubas, labāk pajautāt kolēģēm, apliecinot, ka būsi rīkojies pareizi, nevis kaut ko izdarīt nepareizi. Tā mūsu darbā nedrīkst notikt,” atklāj L. Grinpauka.

Ja cilvēks vēlas ar savu darbu palīdzēt un rūpēties par citiem, tad medicīnas māsa ir viena no tām specialitātēm, kas ietilpst šajā kategorijā, tāpēc aicinām meitenes apgūt šo profesiju. „Ja ieiesi traumpunktā vai palātā ar dusmīgu seju, nerunāsi ar pacientu, tad nekad neiegūsi viņa uzticību,” stāsta L. Grinpauka. Smaids, labestība un pozitīva attieksme pret jebkuru no pacientiem – tāds ir ceļš uz cilvēka uzticību, kas ir ļoti svarīga šajā amatā. Lai strādātu par medicīnas māsu, savs darbs ir jāmīl un noteikti jāmīl arī cilvēks, neatkarīgi no viņu tautības un materiālā stāvokļa.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: