Katrs otrais Latvijas iedzīvotājs vecumā no 18 līdz 74 gadiem jeb 59% savus brīvos finanšu līdzekļus grib ieguldīt peļņu nesošā investīcijā. Savukārt 17% cilvēku ir gatavi naudu investēt augstāka riska ieguldījumos ar mērķi iegūt lielāku peļņu, noskaidrots savstarpējo aizdevumu platformas "Mintos" un pētījumu centra SKDS veiktajā aptaujā.

Pētījums arī atklāj, ka vienlīdz liels skaits cilvēku - 21% respondentu - brīvos naudas līdzekļus tur skaidrā naudā mājās vai tos noguldījuši kādā no Latvijas komercbankām. Skaidras naudas turēšanu mājās par visdrošāko investīciju uzskata 34% respondentu. Gandrīz tikpat, 33% aptaujāto, par labāko ietaupījumu realizēšanas veidu min nekustamā īpašuma iegādi.

"Pētījuma rezultāti parāda, ka cilvēki neredz jēgu brīvos līdzekļus noguldīt bankā, it īpaši, ja naudas apjoms nav mērāmos vairākos desmitos tūkstošu eiro. Pašlaik Latvijas komercbanku piedāvātās procentu likmes noguldījumiem ir no 0,2% līdz 0,4% gadā. Tas nozīmē, ka, piemēram, noguldot 1000 eiro, pēc gada peļņa par noguldījumu būs divi līdz četri eiro," komentē AS "Mintos" valdes priekšsēdētājs un līdzdibinātājs Mārtiņš Šulte.

Aptaujas rezultāti arī atklāj, ka tie respondenti, kuri norāda, ka viņu rīcībā nav brīvu finanšu līdzekļu, tomēr atzīst, ka gadījumā, ja šāda nauda būtu, tad tā noteikti būtu jāiegulda peļņas gūšanā. Tajā pašā laikā Latvijas iedzīvotāji ir salīdzinoši maz informēti par iespējām investēt brīvos naudas līdzekļus ne tikai depozītos. Vairāk nekā puse jeb 54% respondentu uzskata, ka naudas investēšana ir sarežģīta, un tikai 23% liekas, ka tas ir vienkārši.

Pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš uzsver, ka Latvijā cilvēki ir gatavi investēt un ir ieinteresēti savus brīvos finanšu līdzekļus ieguldīt peļņas gūšanā. "Iedzīvotājos jautājumu izraisa tikai tas, kur un cik viegli to ir izdarīt, jo mūsdienās investēšana tomēr daudziem asociējas ar sarežģītiem finanšu darījumiem, tāpēc Latvijas iedzīvotāji ir jāizglīto par to, ka banka nav vienīgais veids, kur investēt naudu," norāda Kaktiņš.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: