Visticamāk ventspilnieki ministra krēslus neieņems. Arī informācija, ka Izglītības un zinātnes ministra postenim tiek virzīta Dana Reizniece, izrādījusies preses pīle.

Zaļo un zemnieku savienība Ventspils augsto tehnoloģiju parka valdes priekšsēdētājai un nākamajai 10. Saeimas deputātei šādu piedāvājumu nav izteikusi. Arī Reizniece to apstiprina, norādot, ka viņai vēl „jāaudzē muskuļi”.

Neskatoties uz to, ka ZZS uzņēmusies veselības nozares vadību, kādreizējo Ventspils slimnīcas galveno ārstu Gundaru Daudzi ministra amatam nevirzīs. Liepājas reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Bārzdiņš jau apstiprinājis, ka saņēmis piedāvājumu uzņemties šīs nozares vadību, bet Latvijai un Ventspilij ar tās valdes priekšsēdētājs Aivaru Lembergu priekšgalā paudusi neapmierinātību par ZZS piekrišanu veselības ministra postenim.

Vienotība apspēlējusi Brigmani,” uzskata Lembergs, norādot, ka jau šogad veselības nozarē ir 26 miljonu deficīts, tādēļ to vajadzētu pārraudzīt premjera partijai. Tomēr ZZS līderis Raimonds Vējonis paudis nostāju, ka lēmums netiks mainīts, jo trīs no četrām ZZS partijām to atbalstījušas. Šobrīd arī Oskara Zīda un Jāņa Vucāna kandidatūra IZM ministra amatam nav izskanējusi.

ZZS nenoliedz, ka vides ministra amatam atkārtoti tiks virzīts Raimonds Vējonis, bet Zemkopības ministriju atstās Jāņa Dūklava vadībā. Diskusijas šobrīd notiek par to, vai Uldim Augulim uzticēt Satiksmes ministrijas vadību, kuru pēc ilgām diskusijām ZZS ieguva sev, vai atstāt to labklājības ministra amatā, kas arī turpmāk būs ZZS pārziņā.

Vienotības pārstāvji ieņems septiņus ministru amatus. Iespējams arī Saeimas priekšsēdētāja krēsls tiks Solvitai Āboltiņai. Vakar Vienotība nosauca savus ministru amata kandidātus, finanšu ministra amatam virzīs ekonomistu Andri Vilku, savukārt, Artim Pabrikam nāksies piekāpties Ģirtam Valdim Kristovskim, kurš pretendēs uz ārlietu ministra portfeli.

Pabrikam iezīmēta aizsardzības ministra vieta, ko apvienos ar Ministra prezidenta biedra amatu. Tieslietu ministra krēsls tiks Aigaram Štokenbergan, bet kultūras jomu pārraudzīs Sarmīte Ēlerte. Bet iekšlietas arī turpmāk atstās Lindai Mūrniecei.  

ZZS par ministra amatiem sola lemt pirmdienas valdes sēdē.

Vakar 9.Saeima sanāca uz pēdējo sēdi un jau otrdien krēslus ieņems 10.Saeimas deputāti, kuriem viens no pirmajiem uzdevumiem būs balsojums par ministra kabinetu.

Latvijas Republikas prezidents Valdis Zatlers oficiāli nav atzinis, ka par premjera amata kandidātu virzīs Vienotības kandidātu, tomēr izteikumi, ka šobrīd Valdis Dombrovskis ir vienīgais, kas uzņēmies valdības veidošanas iniciatīvu un pozitīvais viņa darbības vērtējums, liek noprast, ka Zatlers lems par labu līdzšinējam valdības vadītājam.

Šis valdības veidošanas process ieies vēsturē ar mēģinājumu veidot plašāko koalīciju Latvijas vēsturē un vēlmi saskaņot dažādas ideoloģijas. No vienas puses tas liecina par diskusiju, tomēr biežā un pēkšņās viedokļu maiņas rada bažas par valdības un Saeimas darbu turpmāk. Arī Ventspils mērs Aivars Lembergs, pēc tam, kad Vienotība kārtējo reizi, nespējot panākt kompromisu apvienības iekšienē, mainīja savu lēmumu, izteica šaubas par iespējamās valdības darbaspējām.

Lembergs nenoliedz, ka līdz šim bijusi veiksmīga sadarbība ar Vienotību, bet problēmas radot dažādās apvienības partiju iekšējās intereses. Tāpat viņš norāda, ka ZZS vēl neesot pieņēmusi galīgo lēmumu par dalību Dombrovska valdībā un tas kļūs zināms pirmdien.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: