Emocionālā gaisotnē tika aizvadīta gāzes eksplozijā cietušās deviņstāvu mājas iedzīvotāju kopsapulce, kurā runāja par sprādziena seku novēršanu un darbu apmaksāšanu.

Saules ielas 110 iedzīvotāji sapulcē tika informēti par gāzes eksplozijas seku novēršanas procesu. 653 eiro jau ir samaksāti par būveksperta atzinumu par nama tehnisko stāvokli pēc negadījuma. Tāpat kļuvis zināms, ka tehniskā projekta izstrāde ar autoruzraudzību kopā izmaksās trīs tūkstošus eiro. Savukārt pašas būvdarbu izmaksas būs zināmas pēc pāris nedēļām. Šobrīd neviens vēl nav gatavs prognozēt pat aptuvenas izmaksu aplēses.

 

Privatizētās mājas apsaimniekotāja SIA Ventspils nekustamie īpašumi (VNĪ) tehniskais direktors Valērijs Pļiskovs sanākušos informēja, ka būvdarbi būs nopietni. Būs jātaisa jauns monolītais pārsegums, kura bojājums tika atklāts tikai pagājušajā nedēļā. Tāpat būs jāmaina trīs mazie sienas paneļi, kā arī viens lielais ārējais panelis. Tā kā šie paneļi ir nesošie, tad vispirms būs jānostiprina paneļi astotajā stāvā un tikai tad jāmaina septītā stāva dzīvoklī, kur notika sprādziens.

 

Skaidrs ir tas, ka būvdarbi nebūs lēti, tādēļ iedzīvotāju satraukums ir liels. Māja nebija apdrošināta pret nelaimes gadījumiem. Šobrīd naudas uzkrājums mājai no apsaimniekošanas maksājumiem ir 10 200 eiro – šī nauda tika krāta kāpņu telpu remontam. Iespējams, ar šo summu nepietiks, lai novērstu eksplozijas sekas. Par to, kur nepieciešamības gadījumā ņemt papildu naudu, iedzīvotājiem, visticamāk, būs jālemj nākamajā sapulcē, kad būs zināmas darbu izmaksas.

 

Sapulcē daudzi iedzīvotāji izteica neapmierinātību ar esošo situāciju un emocijas gāja pa gaisu. «Es neesmu vainīgs, ka blakus kāpņu telpā noticis sprādziens. Kāpēc man par to būs jāmaksā?» neizpratni pauda kāds kungs. Viņam piebalsoja arī citu dzīvokļu īpašnieki, sakot: kas sprādzienā vainīgs, tas lai arī maksā par remontu. Pļiskovs skaidroja iedzīvotājiem, ka vainīgo var noteikt tikai policija. Ir jāgaida, kad beigsies kriminālprocess. Ja tiks pierādīts, ka septītā stāva dzīvokļa īpašnieki ir vainīgi gāzes eksplozijā, tad iedzīvotāji varēs iesniegt kopīgu prasību tiesā, lai piedzītu no viņiem nodarītos zaudējumus. Taču šajā brīdī tāda opcija nepastāv – trīs dzīvokļi ir avārijas stāvoklī un finansiālie risinājumi ir jāmeklē nekavējoties.

 

Vēl kāds kungs vaicāja, kas viņam segs izdevumus par sabojāto automašīnu, kura stāvēja zem liktenīgajiem logiem un cieta no sprādzienā izbirušajiem stikliem. OCTA šādus bojājumus atsakās kompensēt. VNĪ pārstāvis ieteica vīrietim aprēķināt nodarītos zaudējumus un vērsties ar iesniegumu Valsts policijā.

 

Jau rakstījām, ka eksplozija mājā notika 28. februārī. Vispirms mājas septītā stāva dzīvoklī izcēlās neliels ugunsgrēks, bet pēc tam sekoja gāzes balona eksplozija. Turpat atradās arī kandžas aparāts. Par laimi, negadījumā neviens cilvēks necieta. Par notikušo tika ierosināts kriminālprocess pēc 186. panta 1. daļas par svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, nevērīgi rīkojoties ar uguni vai citādā vispārbīstamā veidā.

 

Cietušajā trīsistabu dzīvoklī, kā arī dzīvokļos, kas atrodas virs un zem tā, šobrīd cilvēki vēl nevar dzīvot. Tāpat joprojām ir apturēta lifta darbība eksplozijas skartajā lifta šahtā, kamēr nav veikti deformācijas plaisājuma nostiprināšanas pasākumi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: