Saskaņā ar jaunākajām sinoptiķu prognozēm, dienas pirmajā pusē Latvijā būs apmācies laiks, kas ievērojami apgrūtinās saules aptumsuma novērošanu.

Ja vēl vakar prognozes liecināja, ka aptumsumu lielākās iespējas būs redzēt lielā daļā Latgales un Vidzemes, prognozes ir mainījušās par sliktu novērojumiem.

Apmācies šis rīts ir teju lielākajā daļā Latvijas, vietām vēl saglabājas prognoze par iespējamu saules parādīšanos starp mākoņiem - lielākoties šāda iespējamība ir Vidzemē. Ap plkst.11 skaidrs laiks tiek gaidīts Rēzeknē un Daugavpilī, bet ap plkst.12 - vien Daugavpilī. Ap plkst.13, kad saules aptumsums pamazām beigsies, mākoņains būs visā Latvijā, bet Kurzemē un Ziemeļvidzemē vietām līs lietus.

Jau ziņots, ka saules aptumsums šodien Rīgā sāksies plkst.10.56, maksimālā fāze būs plkst.12.05, bet aptumsums beigsies plkst.13.14. Latvijas ziemeļrietumu daļā aptumsums sāksies un beigsies līdz pat divām minūtēm ātrāk, bet dienvidaustrumu daļā - līdz pat divām minūtēm vēlāk. Maksimālā aptumsuma fāze (Saules diametra aizsegtā daļa) Rīgā būs 0,77, Latvijas ziemeļrietumos - 0,80, bet dienvidaustrumos - 0,74.

Latvijā daļējie Saules aptumsumi ir novērojami reizi divos līdz sešos gados. Iepriekšējais daļējais Saules aptumsums Latvijā bija novērojams 2010.gada 4.janvārī, bet nākamais būs novērojams tikai pēc 6 gadiem - 2021.gada10.jūnijā. Savukārt pilns Saules aptumsums katrā konkrētā ģeogrāfiskā vietā ir reta parādība. Iepriekšējo reizi Latvijā pilns Saules aptumsums bija novērojams 1954. gadā, bet nākamais būs novērojams tikai 2142. gadā. Interesanti ir arī tā saucamie gredzenveida Saules aptumsumi. Tāds Latvijā būs vērojams 2039.gadā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: