Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome šodien apstiprināja elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK), kuru kopējā vērtība no šā gada 1.aprīļa saglabāsies patlaban spēkā esošajā apmērā un būs 0,02679 eiro par kilovatstundu (kWh).

Lai arī kopējā obligātā iepirkuma komponente (OIK) ar šā gada 1.aprīli nemainīsies, atbilstoši OIK aprēķinam ir mainījies komponentes sadalījums starp koģenerācijas un atjaunīgo energoresursu komponentēm, savukārt informē AS "Enerģijas publiskais tirgotājs" valdes priekšsēdētājs Andris Cakuls.

 

Viņš atzina, ka no šā gada 1.aprīļa obligātā iepirkuma koģenerācijas komponente samazināsies līdz 1,671 centam par kilovatstundu (kWh), kas patlaban ir 1,737 centi par kWh.

Savukārt atjaunīgo energoresursu komponente pieaugs līdz 1,008 centiem par kWh, kas patlaban ir 0,942 centi par kWh.

"Salīdzinot 2014.gadā izmaksāto atbalstu saražotās elektroenerģijas apjomam, ir redzams, ka vismazākais atbalsts uz kWh ir nepieciešams lielajām koģenerācijas stacijām, piemēram, SIA "Fortum Jelgava" un AS "Latvenergo" termoelektrocentrālēm, kā arī vēja elektrostacijām," informēja Cakuls.

"Latvenergo" koģenerācijas staciju jaudu maksājuma īpatsvars pēc subsidētās enerģijas nodokļa nomaksas kopējās obligātā iepirkuma izmaksās 2014.gadā ir nemainīgs - 39%. Atjaunīgo energoresursu īpatsvars kopējās obligātā iepirkuma izmaksās ir 37%, bet pārējo gāzes koģenerācijas staciju īpatsvars ir 24%.

Cakuls arī atzina, ka šā gada 1.janvārī Latvijā elektroenerģijas tirgus ir pilnībā atvērts, tādējādi spēkā esošo OIK komponenti maksā ikviens elektroenerģijas lietotājs.

Regulatora apstiprinātie aprēķini paredz, ka arī no 1.aprīļa OIK maksājums ne juridiskiem klientiem, ne arī mājsaimniecībām ikmēneša elektroenerģijas rēķinā nepieaugs. OIK pieauguma ierobežošanas mehānisms, ko finansē no subsidētās elektroenerģijas nodokļa ieņēmumiem, ir nodrošinājis, ka OIK nav pieaugusi.

Elektroenerģijas obligātais iepirkums ir valsts noteikts atbalsta mehānisms elektroenerģijas ražotājiem, kas elektroenerģiju ražo koģenerācijas stacijās vai no atjaunojamiem energoresursiem. Atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam atbalstu īsteno publiskais tirgotājs, kura pienākumus no 2014.gada 1.aprīļa pilda AS "Enerģijas publiskais tirgotājs".

Publiskais tirgotājs iepērk elektroenerģiju obligātajā iepirkumā no elektroenerģijas ražotājiem, maksā garantēto maksu par elektrostacijās uzstādīto jaudu, sedz balansēšanas izmaksas, kā arī administratīvās izmaksas. Minētās publiskā tirgotāja izmaksas sedz visi elektroenerģijas galalietotāji proporcionāli savam elektroenerģijas patēriņam kā OIK maksājumu.

Obligātajā iepirkumā iepirktās elektroenerģijas izmaksas OIK ietver tikai tajos gadījumos, kad obligātajā iepirkumā iepirktās elektroenerģijas cena ir augstāka par elektroenerģijas tirgus cenu, kas ik stundu tiek noteikta elektroenerģijas biržā "Nord Pool Spot". Obligātajā iepirkumā iepirktās elektroenerģijas cenas noteikšanas kārtību reglamentē Ministru kabineta noteikumi.

Lai nodrošinātu OIK saglabāšanu līdzšinējā apjomā un nepieļautu tās pieaugumu, valdība jau pagājušajā gadā sāka īstenot virkni aktivitāšu - līdz 2016.gadam Ekonomikas ministrijai ir liegts elektroenerģijas ražotājiem izsniegt jaunas tiesības saņemt atbalstu elektroenerģijas obligātā iepirkuma ietvaros, 2014.gadā tika ieviests subsidētās elektroenerģijas nodoklis, kā arī tika paredzēta valsts budžeta dotācija.

Šogad OIK aprēķinā valsts budžeta dotācija ir iekļauta 20,335 miljonu eiro apmērā. Ja dotācija netiktu piemērota, līdzšinējo 0,02679 eiro par kilovatstundu (kWh) vietā OIK būtu par 11% lielāks.

OIK, ko veido obligātais iepirkums no koģenerācijas stacijām, no 2015.gada 1.aprīļa veido 0,01671 eiro par kWh, kas ir mazāka nekā gadu iepriekš (0,01737 eiro par kWh).

OIK, ko veido obligātais iepirkums no elektroenerģijas ražotājiem, kas izmanto atjaunojamos energoresursus, no 2015.gada 1.aprīļa veido 0,01008 eiro par kWh, kas ir lielāka nekā gadu iepriekš (0,00942 eiro par kWh).

70% no OIK, ko veido obligātais iepirkums no koģenerācijas stacijām, veido izmaksas par jaudas maksājumiem koģenerācijas stacijām ar jaudu virs četriem megavatiem (MW). 30% veido izmaksas virs tirgus cenas, iepērkot elektroenerģiju no koģenerācijas stacijām ar jaudu līdz četriem MW.

OIK, ko veido obligātais iepirkums no elektroenerģijas ražotājiem, kas izmanto atjaunojamos energoresursus, 51% veido izmaksas saistībā ar biogāzes elektrostacijām, 36% - biomasas elektrostacijām, 8% - mazajām hidroelektrostacijām un 5% vēja elektrostacijām.

OIK aprēķināšanas kārtību nosaka SPRK apstiprināta metodika "Obligātā iepirkuma komponenšu aprēķināšanas metodika", kas arī paredz OIK noteikšanu reizi gadā, pamatojoties uz iepriekšējā gada faktiskajiem datiem. Publiskais tirgotājs atbilstoši metodikai aprēķina un iesniedz SPRK apstiprināšanai OIK. Regulators pārbauda iesniegtos aprēķinus un apstiprina obligātā iepirkuma komponentes.

 

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: