Līdz 2020. gadam bezdarba līmenis valstī samazināsies līdz 6,4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, šodien Sociālo un darba lietu komisijas Nodarbinātības apakškomisijas sēdē deputātiem stāstīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Inese Kalvāne.

Viņa prognozēja, ka nākamajos gados situācija darba tirgū turpinās uzlaboties un līdz 2020.gadam nodarbināto skaits palielināsies par gandrīz 50 000 cilvēku. Tomēr vidējā pārskata periodā saglabāsies jūtama disproporcija starp darbaspēka pieprasījumu un piedāvājumu.

Tāpat turpmākajās desmitgadēs labi apmaksāto darba vietu un apgrūtinātās pakalpojumu pieejamības dēļ nomaļajiem lauku apvidiem un mazpilsētām jārēķinās ar tālāku iedzīvotāju skaita samazināšanos un aizplūšanu uz Rīgu un citiem attīstības centriem, kā arī ārzemēm, prognozē NVA.

2030.gadā gaidāms veco ļaužu pieaugums. Šobrīd vecu cilvēku īpatsvars no valsts iedzīvotājiem sastāda 19%, bet NVA prognozē, ka pēc 15 gadiem šo iedzīvotāju skaits sasniegs 25%.

Tāpat NVA norāda, ka pēdējos gados darbspējas vecuma iedzīvotāju īpatsvaram ir tendence samazināties. Sagaidāms, ka šis process turpināsies, pat neraugoties uz pakāpenisku pensijas vecuma sliekšņa paaugstināšanu.

NVA prognozē, ka 2020.gadā darbaspēka pieprasījums pēc augstas kvalifikācijas profesijām palielināsies par 12,2%, bet pieprasījums pēc zemas kvalifikācijas profesijām samazināsies par 8,3%, salīdzinot ar 2013.gadu.

Savukārt 2030.gadā pieprasījums pēc augstas kvalitātes profesionāļiem palielināsies par 25,7%, bet pieprasījums pēc zemas kvalifikācijas profesiju pārstāvjiem samazināsies par 26,3%, salīdzinot ar 2013.gadu.

NVA savas prognozes balsta uz Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas 2014.gada pētījumu "Publisko individuālo pakalpojumu klāsta izvērtējums atbilstoši apdzīvojumam" un Ekonomikas ministrijas (EM) 2014.gada informatīvo ziņojumu par darba tirgus vidēja un ilgtermiņa prognozēm.

Tāpat Kalvāne norādīja, ka, salīdzinot ar 2013.gadu, Latgales reģionā vērojams būtisks bezdarbnieku skaita pieaugums uz vienu vakanci - no 86 bezdarbniekiem 2013.gadā līdz 136 bezdarbniekiem 2014.gadā.

Šodien sēdē komisijas deputāti lūdza EM un NVA sagatavot detalizētāku pārskatu par bezdarba mazināšanu Latgales reģionā.

Jau ziņots, ka reģistrētā bezdarba līmenis janvārī bija 9% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, kas ir par 0,5 procentpunktiem vairāk nekā pērnā gada decembrī, liecina NVA apkopotie dati. Aģentūrā skaidro, ka bezdarba pieaugums galvenokārt pamatojams ar sezonalitāti, tā samazinājums varētu atsākties martā.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: