Gatavojoties vētrai, kas Latviju sasniegs naktī uz sestdienu, iedzīvotāji ir aicināti jau laikus uzlādēt mobilos tālruņus un parūpēties par māju pagalmos un uz balkoniem novietotiem nenostiprinātiem priekšmetiem, kas vētras laikā var tikt aizpūsti prom.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus parūpēties, lai mobilais tālrunis būtu pilnībā uzlādēts, jo spēcīgo vēja brāzmu dēļ var rasties elektrības padeves pārtraukumi. Būtu vēlams arī laikus sagatavot kabatas lukturīšus.

Daudzdzīvokļu māju iemītniekiem jāpārliecinās, ka uz balkoniem neatrodas lietas, kuras vējš var aizpūst, tādējādi apdraudot garāmgājēju veselību un dzīvību. Lietas, kuras nav iespējams ienest iekštelpās, vajadzētu stingri nostiprināt. Arī privātmāju īpašniekiem jāpārliecinās, ka pagalmā vieglākās lietas ir vai nu piesietas, vai nostiprinātas tā, ka vētra nevar tās aizpūst prom. Arī automašīnu būtu vēlams nenovietot tiešā koku tuvumā, lai krītošs zars to nesabojātu.

Iedzīvotājiem, rūpējoties par savu veselību un dzīvību, vētras laikā pēc iespējas ir jāatrodas iekštelpās. Laikus jāaizver visi logi, durvis, bēniņu lūkas. Gadījumā, ja vētras laikā radušies elektrības padeves bojājumi, lai pārvietotos pa māju, jāizmanto lukturītis, bet degošas sveces nedrīkst atstāt bez uzraudzības.

Glābēji atgādina, ka vētras laikā ir kategoriski aizliegts atrasties uz moliem, jo jūrā veidojas augsti viļņi, bet mola akmeņi ir slideni, un cilvēks viegli var iekrist ūdenī. No ūdens paša spēkiem izkļūt ārā gandrīz nav iespējams un zemās ūdens temperatūras dēļ cilvēkam strauji iestājas ķermeņa atdzišana.

Jau ziņots, ka naktī uz sestdienu, 13. decembri, Latviju sasniegs vētra "Billie". Kurzemē vētra maksimumu sasniegs nakts otrajā pusē un no rīta, kad vēja brāzmas var sasniegt 33 metrus sekundē. Vidzemi vētra sasniegs sestdien no rīta un plosīsies tur vēl arī pa dienu. Vidzemē vēja ātrums būs 27-32 metri sekundē.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: