26. decembrī plkst. 16 Ugāles tautas namā "Gaisma" Rīgas saksofonu kvartets sniegs koncertu "Dziedinošais lietus".

Uzstāsies arī operdziedātāja Kristīne Gailīte.Rīgas saksofonu kvartets – Ilze Lejiņa (soprāna saksofons), Artis Sīmanis (alta saksofons), Ainars Šablovskis (tenora saksofons) un
Baiba Tilhena (baritona saksofons) – pārstāv 1992. gadā izveidoto muzikālo apvienību, kas latviešu mūzikā aizsāka akadēmiskās saksofonmūzikas ēru. Tas bija laiks, kad Mūzikas akadēmijā tika uzsākta saksofonspēles apmācība un šis instruments ieguva ļoti plašu popularitāti un ievērību klausītāju vidū. Pašreizējā sastāvā mūziķi ir kopā kopš 2013. gada, no pirmās dienas līdz šodienai ansamblī spēlē tā izveidotājs Artis Sīmanis.


Rīgas saksofonu kvartets uzstājas ne tikai koncertzāles, bet arī skolās, baznīcās, pilīs, izstāžu atklāšanā un brīvdabas koncertos, iegūstot gan publikas, gan kritiski noskaņotu speciālistu atzinību, vienmēr pilnveidojot skanējuma nianses un meistarību.

Ansamblis pierādījis, ka saksofonu nav tikai džeza instrumentu, iekļaujot repertuārā arī J. S. Baha, Dž. Gabrieli, G .F. Hendeļa, V. A. Mocarta, B. Marčello skaņdarbu pārlikumus, arī  20. un 21. gs. saksofona orģinālmūziku, pasaules mūzikas ritmus un asociatīvi liriskas melodijas un labi pazīstamo džeza komponistu, piemēram, Dž. Gēršvina, D. Gilespija, D. Elingtona, F. Vūdsa, M. Movera, šedevru aranžējumus un orģinālkompozīcijas.

Kompozīcijas kvartetam rakstījusi latviešu komponisti Rihards Dubra, Ilze Arne, Alvils Altmanis, Selga Mence, Vineta Līce, Kārlis Lācis, Pēteris Butāns, Ēriks Ešenvalds, Niks Gothams, Līga Celma, Valdis Muktupāvels, Jēkabs Nīmanis, Raimonds Tiguls, Rihards Zaļupe. Ansamblis uzstājies kopā ar akadēmisko kori "Latvija", Latvijas Radio kori, jauniešu kori "Kamēr", Nacionālo Simfonisko orķestri, Liepājas simfonisko orķestri, kamerorķestri "Sinfonietta Riga", profesionālo pūtēju orķestri "Rīga". Programmas veidotas kopā ar pianistiem Kārli Lāci, Jāni Maļecki, Hertu Hansenu, dziedātājām Ievu Paršu, Guntu Gelgoti, kokētāju Laimu Jansoni, koklētāju un dziedātāju Valdi Muktupāvelu, arī saksofonistiem Žanu Pjēru Baralioli (Francija), Nobuju Sugavu (Japāna), Maki Kasai (Japāna) un Krisu Bītiju (ASV).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: