Novembrī Ventspilī ieripoja Ventspils Tehnikuma jaunais elektromobilis, kuru svinīgā pasākumā testēja skolas administrācijas pārstāvji un skolotāji.

Elektromobilis iegādāts Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) līdzfinansētā vides aizsardzības projekta „Siltumnīcefekta gāzu emisijas samazināšana transporta sektorā – atbalsts elektromobiļu un to uzlādes infrastruktūras ieviešanai” ietvaros. 

Šis videi draudzīgais un ekonomiski izdevīgais pārvietošanās līdzeklis Ventspils Tehnikumam ar KPFI līdzfinansējumu izmaksāja 8155 eiro. Kopējā automašīnas vērtība ir 26 655 eiro, un summā bez paša auto ietilpst arī tā uzlādes iekārta, ziemas riepu komplekts un piecu gadu garantija.

Kopā Ventspilī ir iegādāti deviņi videi draudzīgie transporta līdzekļi – mazās klases Volkswagen E-UP, kas darbojas tikai ar elektrību, tādējādi neradot CO2 izmešus. Četrus no tiem iegādājās Ventspils pašvaldība, četrus – Ventspils brīvostas pārvalde, un vienu – Ventspils Tehnikums.

Ventspils Tehnikuma elektromobiļa akumulatoru ar uzlādes iekārtu var uzlādēt aptuveni sešu stundu laikā, bet, izmantojot parasto 220 V kontaktligzdu, tas aizņem aptuveni 10 stundas. Ar pilnībā uzlādētu akumulatoru Volkswagen E-UP spēj pieveikt līdz 160 km garu brauciena maršrutu. Pēc ražotāja aprēķiniem tā ir pietiekama distance ikdienas lietojumam, ja ņem vērā, ka aptuveni 80 % no visiem motorizēto transportlīdzekļu lietotājiem Latvijā vidēji nobrauc līdz 50 km dienā. 100 km/h lielu ātrumu šāds elektromobilis sasniedz 12,4 sekundēs, bet maksimālais tā braukšanas ātrums ir 130 km/h.

Auto elektrības patēriņš uz 100 km ir aptuveni 12 kilovati, kas saskaņā ar esošām elektrības cenām ir aptuveni 2 eiro. Ja pieņem, ka benzīna automašīna, braucot pa pilsētu, tērē vidēji ap 10 litru benzīna,  kas izmaksā ap 13 eiro uz 100 km, tad ekonomija uz nobrauktiem 100 km ar elektromobili ir 11 eiro, bet uz 1000 km – jau 110 eiro. Automašīnai ir automātiskā ātruma kārba, un braukšana ar to ir vienkārša. Šāds transporta līdzeklis ir īpaši piemērots īsu un biežu distanču veikšanai apdzīvotas vietas ietvaros.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: