Zlēku luterāņu baznīcā šoruden veikts gan remonts, gan restaurācija. Pašu spēkiem, iesaistot darbā vietējos iedzīvotājus, atjaunota dievnama torņa iekšpuse, bet studenti no Vācijas un Rīgas veikuši interjera priekšmetu konservāciju.

Apskati fotogrāfijas!

Studenti baznīcā darbojās jau ceturto gadu, stāsta dievnama atslēgu turētāja Elga Dūdiņa. Katru reizi atbrauc citi Hildesheimas Lietišķās zinātnes un mākslas augstskolas restaurācijas specialitātes studenti un Latvijas Mākslas akadēmijas restaurācijas apakšnozares pārstāvji.

Prakses laikā jaunieši, kurus uzrauga profesors Mihaels fon der Golcs, nodrošina Zlēku baznīcas interjera saglabāšanu. Mākslas akadēmijas Restaurācijas katedras asistente Liene Opmane: «Altāris, kancele un soli tiek uzmanīgi notīrīti un vajadzības gadījumā nostiprināts bojātais krāsas slānis. Ieguldījumu baznīcas iekštelpu saglabāšanā devusi arī tekstila restauratore Eva Jaoradna-Fārbaha, kas saglābusi vēsturiskos altāra galda un kanceles lasāmpults pārklājus.»

Mākslas akadēmijas studenti arī turpmāk solījuši palaikam iegriezties Zlēku baznīcā un aplūkot, kas notiek ar koka detaļām – vai tās neiznīcina laika zobs. Ķirmji, par laimi, jo dievnama aizmukuši, saka Dūdiņa.

Viņa ir viena no nelielās Zlēku draudzes čaklākajām baznīcā gājējām, kas atslēdz ēkas durvis arī tad, kad atbrauc tūristi. Kad pērn pagastā izskanējusi ziņa par iespējām izmantot Nīderlandes fonda KNHM līdzekļus (nauda tiek piešķirta tikai materiālu iegādei, darbs jāveic bez atlīdzības), Elga saausījusies un atcerējusies pirms desmit gadiem zviedru viesu izteikto ierosinājumu atvēlēt apskatei arī torni.

Tobrīd tas šķita nereāli, jo draudzei nebija naudas, lai to izremontētu, savukārt tagad, kad nīderlandieši solīja piešķirt 1000 eiro, Elga sarosījusies: «Es jau nemāku rakstīt projektu. To izdarīja mans dēls Uvis, dodot iecerei vārdu Draudzenieki un talcenieki. Torņa iekšpuse prasīt prasījās pēc palīdzības. Tur gadu desmitiem nebija sperta kāja, tāpēc bija sakrājušās putekļu un gružu kaudzes. Rīkojām talkas.»

Iznesuši no torņa atkritumus, zlēcenieki salabojuši dēļu grīdu, uzstādījuši margas, ielikuši jaunus logus, ievilkta arī elektrība. Nu bez bailēm var kāpt augšup, pa ceļam uzmetot acis senlaiku fotogrāfijām, kurās dažādos rakursos attēlots gan 1645. gadā celtais dievnams, gan redzami draudzes locekļi, kas baznīcā gāja pagājušā gadsimta divdesmitajos gados.

Tagad Zlēkās dievkalpojumus divas reizes mēnesī (otrajā un ceturtajā svētdienā plkst. 14) apmeklē neliels dievlūdzēju skaits, bet šajā baznīcā ir vērts iegriezties arī garāmbraucot – sakrālajā ēkā  ir unikāli koktēlnieka Hofenšteta no Brēmenes kokgriezumi. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: