Šodien savu darbu pilsētas pludmalē beidz Pašvaldības policijas glābšanas dienests. Peldsezona pludmalē ilgst no 15. maija līdz 15. septembrim, un šajā laikā glābēji rūpējas par cilvēku drošību uz ūdens.

Pludmale nu nekādi nav iedomājama bez glābējiem. Viņu pamatuzdevums ir rūpēties par drošību peldvietā jūrā, kas prasa milzīgu uzmanību, skaidrot situācijas nopietnību, piesardzības nozīmi, prasmi paredzēt notikumus. Papildus nereti nākas palīdzēt arī risināt kādu konfliktu, aizrādīt par noteikumu pārkāpumiem, atgādināt vecākiem, ka bērni pie ūdens ir rūpīgi jāpieskata, un pat palīdzēt meklēt nozaudētās mantas.

Pilsētas pludmales apmeklētāji var atpazīt glābšanas dienesta darbiniekus pēc formas apģērba sarkanā krāsā ar uzrakstu Pludmales glābšanas dienests, bet glābšanas dienesta transportlīdzekļus – pēc zaļajiem karodziņiem ar balto krustu. Valērijs Švarcs, kas pludmales glābšanas dienestā sācis strādāt jau 2005. gadā, stāsta, ka katru rītu jau pirms desmitiem glābēji izliek uz tablo ūdens un gaisa temperatūras rādītājus, apseko pludmali, bet pēc tam iet uz tornīšiem un sāk darbu.

Šogad karstajās vasaras dienās pludmale bija jo īpaši apmeklēta, bet glābējiem nācies sniegt nopietnu palīdzību jūrā vien diviem cilvēkiem. Tas tāpēc, ka ik dienu jau laicīgi tiek novērsts desmitiem bīstamu situāciju uz ūdens – pārāk tālu aizpeldēts, pārāk bīstamas rotaļas ūdenī, pārkāpts aizliegums peldēties bīstamos apstākļos (lieli viļņi, ūdens straume) –, kas ierobežo nelaimes gadījumu skaitu.

Arī medicīniska rakstura palīdzība, kad glābēji snieguši pirmo palīdzību un saukuši arī mediķus, ir bijusi nepieciešama vien 10 gadījumos. Visbiežāk nācies paskaidrot cilvēkiem, ka pludmalē nedrīkst smēķēt, ievest dzīvniekus un ienest stikla taru. Tādi ir noteikumi, un tie ir domāti cilvēku labsajūtai un drošībai, bet ne visi ņem tos vērā, it īpaši tūristi no citām valstīm. «Ar tūristiem ir grūtāk, viņi grib pierādīt, ka ir varenāki, nezinu, kāpēc tas tā. Viņiem nepatīk, ja aizrāda, bet pie mums ir noteikumi, kas jāievēro,» atklāj glābējs. Piemēram, šogad viņš ievērojis, ka kāds no tūristiem izrok jūrmalas smiltīs bedri un samet tajā atkritumus. Tā kā vainīgais atteicies tos savākt, nācies saukt pašvaldības policiju.

Jautājot par atradumiem pludmalē, glābēji stāsta, ka visbiežāk nākoties atrast atslēgas, šogad arī vienu mobilo telefonu, kuru tā arī neviens nav meklējis. Ar atslēgām esot tāpat – cits ierodas tām pakaļ, cits ne. Bijis gadījums, kad kāds tūrists, atpūšoties pludmalē, pazaudējis mašīnas atslēgas. Lūdzis palīdzību glābējiem. Ap pusdesmitiem vakarā, visiem kopīgi meklējot, tās tomēr izdevies atrast. Atgadījumi ir dažādi, un par tiem varētu stāstīt daudz.

Pašvaldības vadība uzteic pludmales glābēju darbu. Ir aizvadīta smaga, bet veiksmīga peldsezona, un par to zināmā mērā jāpateicas pilsētas vadības materiāltehniskajam atbalstam un atbilstošai glābēju darba organizācijai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: