No valdības papildus piešķirtajiem 4,6 miljoniem eiro lielākā daļa koncentrēti Rīgā. Reģionu slimnīcām atvēlētas vien simboliskas summas, uzskata Latvijas slimnīcu biedrība.

Latvijas slimnīcu biedrība pauž vilšanos, ka, neskatoties uz premjerministres Laimdotas Straujumas solījumiem jau šī gada vasarā rast valsts budžetā teju desmit miljonus eiro papildus finansējumu veselības aprūpes nozarei, valdība jūlija nogalē lēma piešķirt tikai 4,6 miljonus eiro. Turklāt lielākā daļa no līdzekļiem tiek koncentrēti Rīgā un ir atvēlēti ambulatorajiem pakalpojumiem, neskatoties uz faktu, ka slimnīcām, kas reģionos nodrošina neatliekamās palīdzības sniegšanu, kritiski trūkst naudas, lai šo palīdzību iedzīvotājiem nodrošinātu.

 

Latvijas slimnīcu biedrība izsaka atbalstu valdības lēmumam piešķirt papildus finansējumu bērnu ārstniecībai, kā arī onkoloģisko pacientu ārstniecībai un diagnostikai, taču atgādina, ka slimnīcās trūkst finansējums arī pilnvērtīgai neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai. Tāpat veidojas garas rindas pie speciālistiem uz konsultācijām, diagnostiku un operācijām. Latvijas slimnīcu biedrības valdes priekšsēdētājs Jevgeņijs Kalējs atgādina, ka šī gada veselības aprūpes budžeta finansējums ir par 14 miljoniem eiro mazāks nekā pērn, bet valdības lēmums piešķirt 4,6 miljonu eiro papildus finansējumu, reģionu iedzīvotāju pieeju veselības aprūpes pakalpojumiem nerisina, jo no 4,6 miljoniem eiro 2 miljoni eiro atvēlēti laboratoriskiem izmeklējumiem. Savukārt no pārējās papildus piešķirto līdzekļu daļas - 2,6 miljoniem eiro - 2,3 miljoni atvēlēti Rīgai.

 

Tajā pat laikā reģionu slimnīcām, kurām jānodrošina neatliekamā medicīniskā palīdzība, finansējums ir simbolisks. Vidzemes reģionam atvēlēti vien 14 630 eiro ambulatoro aprūpes pakalpojumu sniegšanai, Zemgalei – 32 417 eiro, Kurzemei – 92 035, Latgalei – 224 539 eiro. Finansējums piešķirts arī privātajām klīnikām un ārstu praksēm, tajā pat laikā daudzas reģionu slimnīcas no papildus finansējuma nav saņēmušas ne centa.

 

Latvijas slimnīcu biedrība pauž cerību, ka, atgriežoties no atvaļinājuma, premjerministre Laimdota Straujuma, kas šobrīd uzņēmusies arī Veselības ministra pienākumus, nekavējoties risinās jautājumu par papildus finansējuma piešķiršanu arī reģiona slimnīcām, kuras nodrošina neatliekamās palīdzības sniegšanu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: