Jūnija beigās bezdarbs Latvijā ir samazinājies līdz zemākajam līmenim kopš ekonomikas krīzes sākuma, šorīt telekanālā LNT pastāstīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Inese Kalvāne.

Pēdējā jūnija dienā bezdarba līmenis Latvijā pēc operatīvajiem datiem bija samazinājies līdz 8,9% no darbaspējīgajiem iedzīvotājiem. Salīdzinoši reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā maijā bija samazinājies par 0,5 procentpunktiem, sasniedzot 9,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita.

Kalvāne stāstīja, ka šā gada pirmajos sešos mēnešos 31 000 bezdarbnieku atraduši darbu, bet NVA piedāvājusi ap 21 000 darbavietu. NVA vadītāja atzina, ka daļa no piedāvātajām ir sezonālās darbavietas lauksaimniecībā, apkalpojošā sfērā un citviet, kam bijusi būtiska ietekme uz kopējā bezdarba līmeņa samazinājumu. Ziemas mēnešos bezdarbs atkal varētu pieaugt.

Pēc Kalvānes vārdiem, Latvijas iedzīvotāju interese par darbu ārzemēs esot ar nemainīgu vai lejupejošu tendenci - NVA gada laikā konsultācijas par šiem jautājumiem sniedz 10 000 līdz 12 000 interesentu.

Vaicāta, vai viņa jau redz brīdi, kad Latvijā varētu trūkt darbaroku, Kalvāne stāstīja par ekspertu aplēsēm, ka pie šādas situācijas varētu nonākt 2016. vai 2017. gadā, tāpēc par problēmas risinājumiem jādomā jau tagad. Pašlaik būtisks viesstrādnieku skaita palielinājums Latvijā nav vērojams.

Kalvāne atzina, ka NVA bija gaidījusi lielāku Latvijas iedzīvotāju interesi par mobilitātes pabalstiem. Pašlaik tādi tiek izmaksāti vien aptuveni 200 cilvēkiem.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: