Labiekārtošanas kombināta Apzaļumošanas iecirkņa lepnums ir topiāriji jeb ziedu skulptūras. Kopā to ir 9 – tas ir Labiekārtošanas kombināta puķu sievu darbs.

Apzaļumošanas iecirkņa vadītāja Ramona Jankovska atceras, ka pirmie kucēni, kas nemaz nebija jāslīcina, pirms vairāk nekā 10 gadiem bija Pīļu ģimene Bērnu pilsētiņā, Bobsleja ekipāža Kuldīgas ielas un Lielā prospekta krustojumā un turpat netālu esošais Ziedu pulkstenis. Stāsta Ramona: «Šodien, skatoties uz skaistajām skulptūrām, nevar redzēt, cik pūļu un izdomas tajās ielikts. Toreiz mēs nebijām speciālisti šajā jomā. Paši meklējām materiālus un veidus, kā noturēt zemi karkasa iekšienē. Saprotams, ka caur metāla rūtīm viss birst ārā. Meklējām tīklus specializētajos sēklu veikalos un mēģinājām ar to palīdzību noturēt augsni figūru karkasos. Taču zeme bija tik smaga, ka tīkli saplīsa.»

Laika gaitā uzkrāta pieredze, izrādījies, ka vislabākie ir zvejnieku tīkli – ar sīkākām rūtīm un pietiekami izturīgi. Taču atkal problēma – tīkls pie metāla jāpiestiprina. Sievas no vecajām pūralādēm izvilka līkās tīklu lāpāmās adatas un šuva tīklus klāt pie metāla statīva. Tad ar asiem nažiem tīklā veidoja iegriezumus, lai zemē varētu iedēstīt stādiņu. Pēc figūras konfigurācijas dažkārt nākas augu stādīt ar saknītēm gaisā un lapām un ziediem uz leju. Izņemot stādu no podiņa, sakņu kamolu vajag izkustināt, jo tas ieņēmis podiņa formu un sīkākās saknītes izveidojušas tādu kā kamolīti. «Jebkuru stādu stādot, izņemot no poda, to vajag bez žēlastības izkustināt,» pamāca Ramona.

Visi topiāriji ir aprīkot ar automatizētu laistīšanas sistēmu, kas atbilstoši laika apstākļiem automātiski ieslēdzas noteiktā laistīšanas režīmā. Taču ne visas vietas ūdens laistāmās caurulītes ir sasniegušas, piemēram, degunu, muti, kājas, – tāpēc tie ir papildus jālaista no virspuses.

Ik pēc 2–3 gadiem topiārijā tiek nomainīta visa zeme. Speciālo kūdras substrātu vispirms kārtīgi salaista ar ūdeni un figūru iekšpusē kārtīgi nopako. Augsnei jābūt ļoti blīvai – pretējā gadījumā, tai sasēžoties, veidosies tukšumi. Zeme ir tik smaga, ka vietām deformē pat metāla karkasu. Ja zeme ir tikai jāpapildina, tad jārīkojas savādāk. Šogad nomainītas arī laistīšanas sistēmas vairākām skulptūrām.

«Joprojām mācāmies, un ar katru gadu prasmes pilnveidojas,» stāstījumu nobeidz Apzaļumošanas iecirkņa vadītāja.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: