Arī Ventspilī ieviesusies sērga, ko sauc par ļaunprātīgo grafiti jeb ķēpājumiem uz ēku sienām un citām pietiekami līdzenām vietām – soliņiem, atkritumu urnām, bērnu rotaļu ierīcēm...

«Arī pie mums ir aktivizējušies grafiti mākslinieki. Kur brīva vieta, tur apkrāso, sabojājot pamata krāsojumu,» stāsta Māris Mellis, pilsētas uzturēšanas daļas vadītājs. Ja kaitējuma summa ir liela un jautājums netiek risināts, vainīgajam var iestāties arī kriminālatbildība. Tas cilvēka biogrāfijā ir nopietns ieraksts, kas atstās iespaidu uz visu turpmāko dzīvi. Stājoties augstskolā, tas būs mīnuss, arī izceļojot no valsts neko labu tas par šo cilvēku neliecinās. Jaunietis neapzinās, kādas sekas tam visam var būt. Tāpēc Mellis aicina vecākus lielāku vērību pievērst sava pusaudža gaitām – var būt novērojama aizraušanās ar krāsu baloniņiem, vēlas pastaigas vakaros utt.

Praksē ir bijuši gadījumi, kad vecāki kopā ar atvasēm tīrījuši no virsmām uzrakstus un atjaunojuši fasādes par saviem līdzekļiem, lai viņu bērns nesaņemtu konkrētu sodu, stāsta Mellis.

Krāsojumu novēršanai nepieciešami lieli finanšu līdzekļi. Piemēram, ja apzīmēti atpūtas soli, no plastmasas materiāliem zīmējumus un uzrakstus var noņemt ar speciālu antigrafiti līdzekli, savukārt koka soli jāpārkrāso pilnībā. Koks krāsu iesūc šķiedrās, un šādos gadījumos nepietiek ar viena stūrīša aizkrāsošanu. Nākas pārkrāsot visu solu vai nama fasādi.

Nereti grafiti zīmējumi ir atpazīstami – ir rokraksti, kas atkārtojas. Pavisam nesen varēja izsekot viena un tā paša mākslinieka pārvietošanos pludmalē Dienvidu mola virzienā. Par viņa pastaigas maršrutu liecināja ķēpājumi uz soliem, trepēm, koka laipas un skatu torņa sienas.

Ļaunprātīgajiem zīmētājiem interesanti ir arī Reņķa dārza objekti – Lutauša cepure, zābaks un kamols. Tos ne tikai apzīmē, bet arī bojā un dedzina.

Mellis aicina sabiedrību būt aktīvākiem – redzot vides objektu vai ēku fasāžu tīšu bojāšanu un apzīmēšanu, nepalikt vienaldzīgiem, bet informēt pašvaldības policiju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: