Ar politiķiem, kuri atbalsta huligānus, partijai Latvijai un Ventspilij nav pa ceļam, - tā šodien speciāli sasauktā preses konferencē, pārrunājot pagājušās nedēļas nogalē fiksētos NATO jūrnieku pieļautos sabiedriskās kārtības noteikumu pārkāpumus pilsētā, atzina Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs, partijas Latvijai un Ventspilij vadītājs Aivars Lembergs.

Valdošā koalīcija prasa koalīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības sadarbības partneriem Latvijai un Ventspilij formulēt savu nostāju par NATO spēku klātbūtni Latvijā. Taujāta par iespējamo rīcību gadījumā, ja šīs partijas viedoklis nesakritīs ar koalīcijas nostāju, ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) vispirms sacīja: "Tad runāsim par koalīcijas sastāvu." Savukārt vēlāk viņa norādīja, ka pagaidām negrib prognozēt iespējamo rīcību, jo vispirms jāuzzina partijas viedoklis.

 

Lembergs norādīja, ka šodien plkst. 16 notiek jau agrāk plānota partijas Latvijai un Ventspilij valdes sēde, kurā šāds viedoklis tikšot formulēts. "Mēs, protams, to viedokli paudīsim, bet, ja kāds atbalsta huligānus, tad mums ar tādiem politiķiem nav pa ceļam - vai tas būtu [Artis] Pabriks vai [Edgars] Rinkēvičs vai [Roberts] Zīle vai vienalga jebkas," norādīja Lembergs.

 

Ventspils mērs uzsvēra, ka valdības deklarācijā nav minēts nekas par pastāvīgu NATO kara bāzu izvietošanu Latvijā: "Līdz ar to mēs absolūti neko neesam pārkāpuši ne kā partija, ne Lembergs kā šīs partijas vadītājs, bet protams, mēs paudīsim skaidru viedokli."

 

Kā ziņots, Lembergs aprīļa sākumā paziņoja, ka iespējamā NATO militārās klātbūtnes palielināšana Latvijā, ievedot NATO spēkus, būtu uztverama kā svešas valsts okupācija un pielīdzināma 1940. gadā notikušajai padomju karaspēka ievešanai Latvijā ar toreizējā valsts vadītāja Kārļa Ulmaņa piekrišanu.

 

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) iepriekš pauda, ka Lemberga izteikumi par NATO militārās klātbūtnes pastiprināšanu Latvijā kā okupāciju, kā arī Lemberga rīcība, prasot NATO ģenerālsekretāra atvainošanos Latvijas valstij un tautai par NATO karavīru nosūtīšanu uz Latviju, ir pretrunā valsts drošības interesēm un rada draudus valsts drošībai.

 

"Es pieminēju to šausmīgo vārdu okupācija kontekstā ar karabāzēm, ja tādas ir Latvijā. Kāpēc es to vārdu pieminēju? Varbūt varēja izvēlēties mīkstāku formu. Es to pateicu speciāli saasināti, lai tam pievērš uzmanību tādā ziņā, ka, ja Latvijas teritorijā atrodas svešas valsts karabāze, protams, tos zaldātus komandē tās valsts komandieris, no kuras viņi ir. Viņus nekādā veidā nevar komandēt Latvijas komandieris," skaidroja Lembergs. Līdz ar to Latvija pēc būtības zaudējot suverenitāti attiecībā uz lēmumu pieņemšanu par militārpersonām Latvijas teritorijā, akcentēja Ventspils mērs.

 

Lembergs uzsvēra, ka ir atbalstījis Latvijas pievienošanos NATO, taču iebilst pret pastāvīgu karabāzu izvietošanu mūsu valsts teritorijā. "Es 1990.gadā balsoju par Latvijas neatkarību. Tas bija apzināts solis. Šajā balsojumā es demonstrēju savu stāju, un tā nav kaut kāda konjunktūras pieeja," paziņoja Lembergs. Tāpat viņš esot atbalstījis arī Latvijas dalību NATO: "Pirmkārt, es atbalstīju iestāšanos. Es neesmu nevienu dienu teicis, ka jāizstājas no NATO, bet es esmu pret to, ka NATO karavīri diskreditē NATO, un es esmu pret pastāvīgu NATO karabāzu izvietošanu Latvijas teritorijā."

 

Skaidrojot, kāpēc neatbalsta karabāzu izvietošanu, Lembergs norādīja, ka, viņaprāt, Latvijas drošību tas nepaaugstinās, jo Latvija tad kļūtu par piefrontes zonu.

 

"Nevienā neatkarīgās Latvijas valdības deklarācijā nav bijis ierakstīts, ka Latvijā ir paredzēts izvietot karabāzes - vienalga kādas, tai skaitā NATO. Straujumas kundzes valdības deklarācijā par NATO karabāzēm Latvijā nav neviena vārda," norādīja Lembergs, piebilstot, ka par karabāzēm nekas neesot teikts arī nevienas valdības koalīcijā pārstāvētās partijas programmā, nedz arī partijas Latvijai un Ventspilij un Zaļo un zemnieku savienības sadarbības līgumā. Līdz ar to, paužot šādu viedokli, viņš neko nav pārkāpis, uzsvēra Lembergs.

 

Ventspils mērs vēlreiz norādīja, ka viņam nav pieņemama NATO jūrnieku uzvedība pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī: "Mani dziļi aizskar, ja jebkurš, jo vairāk ārzemnieks, ar necieņu izturas pret manu valsti un manas valsts likumiem un pārkāpj elementārus uzvedības noteikumus. Tāpēc arī mana reakcija bija tāda, kāda tā bija."

 

LETA

 

Par jūrnieku nekulturālo uzvedību Ventspilī aizvadītās nedēļas nogalē Ventas Balsij pastāstīja kāds aculiecinieks, kurš vēlējās palikt anonīms.

  

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: