Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā martā samazinājies par 0,1 procentpunktu, sasniedzot 9,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotie dati.

Tādējādi pēc četru mēnešu bezdarba līmeņa pieauguma tas atkal sācis kristies. Šādu tendenci bezdarba rādītājos iepriekšējā mēnesī prognozēja arī NVA speciālisti.

Kā pastāstīja NVA speciāliste Iveta Kancēna, uzlabojums darba tirgū saistīts ar to, ka pieaug darba devēju aktivitāte. Uz 7. aprīli salīdzinājumā ar 2014. gada 31. martu brīvo darba vietu skaits palielinājies par 200 darbvietām jeb 3,9%. Šobrīd pieejamas 9848 darba vakances.

Vakanču skaita palielināšanos un līdz ar to arī darbā iekārtošanās pieaugumu ietekmē arī sezonālo darbu sākšanās. Kā katru gadu pavasarī aktivizējas būvniecības, ceļu būves, tūrisma, dārzniecības, kūdras izstrādes un citu nozaru darba devēji, kas aktīvi meklē darbiniekus, norādīja Kancēna.

NVA pārstāve arī informēja, ka šobrīd valstī reģistrēti aptuveni 95 000 bezdarbnieku un mēneša laikā bezdarbnieku skaits samazinājies par 1773 cilvēkiem.

Visstraujāk bezdarba līmenis krities Zemgales reģionā - par 0,3 procentpunktiem, sasniedzot 10,2%, kā arī Vidzemē un Kurzemē, kur tas samazinājies par 0,2 procentpunktiem un bijis attiecīgi 11,4% un 12,2%.

Lielākais bezdarbnieku skaits nemainīgi saglabājies Latgales reģionā - 19,4%, kur tas iepriekšējā mēnesī samazinājies par 0,1 procentpunktu. Savukārt zemākais reģistrēts Rīgas reģionā - 6,2%, un, salīdzinot ar februāri, tas nav mainījies.

Valsts lielākajās pilsētās bezdarba līmenis marta beigās bija šāds: Rīgā - 5,7%, Jelgavā - 7,5%, Valmierā - 6,9%, Ventspilī - 8,7%, Liepājā - 13,7%, Jūrmalā - 8,4%, Daugavpilī - 10,3%, Jēkabpilī - 11,4%, Rēzeknē - 17%.

Visās minētajās pilsētās bezdarbs sarucis, izņemot Rīgu, kur tas nav mainījies. Straujākais samazinājums novērots Rēzeknē - par 0,4 procentpunktiem un Jēkabpilī - par 0,3 procentpunktiem. Valmierā un Daugavpilī bezdarbs samazinājies par 0,2 procentpunktiem, bet Ventspilī, Liepājā un Jūrmalā - par 0,1 procentpunktu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: