Šogad par gada putnu kronēts pupuķis. Kā stāsta ornitologi – visspilgtāk putnu raksturo tā gaiši rūsganais spalvojums, cekuls un balss. Vēstures otrdienā ar ornitologa Viestura Ķerus lekciju par šo krāšņo putnu Ventspils muzejā ir sākušās Putnu dienas.

Kā atpazīt pupuķi

 

Latvijas Ornitoloģijas biedrības valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus jau 10 gadus nodarbojas ar pupuķu izzināšanu. Viņš stāsta, ka tieši šī putna pētīšana viņam ik pa laikam ļauj sajusties kā ornitologam. Pupuķi var pazīt pēc putna rūsganā spalvojuma, garā knābja un cekula. Lidojumā, pēc ornitologa teiktā, pupuķis atgādina tauriņu. Izrādās, ka pupuķa "firmas zīme" – cekuls parasti nav gaisā, pupuķis to izslej, kad ir satraukts vai ir saticis citu pupuķi. Pupuķis viegli ļaujas emocijām un var būt arī ļoti negants. Viesturs Ķerus stāsta, ka daudzi pupuķi zina arī kā bada dzeguzi, bet viņam nav zināms, kāpēc senči šo krāšņo putnu šādi nodēvējuši.

 

Dziesma liecina par tēviņa kvalitāti

 

Pupuķa dziesma ir unikāla un to parasti veido trīs "pu-pu-pu" skaņas. Dziesma tēviņiem ir kvalitātes rādītājs – jo garāka dziesma, t.i., jo dziesmā vairāk "pu" frāžu, jo tēviņš ir vīrišķīgāks. Garākā dziesma, ko ornitologs ir dzirdējis, sastāv no piecām frāzēm. Pupuķa dziesmu var paklausīties ŠEIT

 

Pupuķi ir dienvidu sugas gājputni (Āfrikas migranti) un Latvijā tie parasti atgriežas aprīļa sākumā, bet uz siltajām zemēm dodas salīdzinoši vēlu – septembrī vai pat oktobrī.

 

Visvairāk pupuķu – ap Rīgu

 

Latvijā pupuķi visvairāk iemīļojuši Rīgas apvidu, ap Rīgu – Zvejniekciemā, Baložos un Ādažu poligonā dzīvo trešdaļa no pupuķiem, ko varētu nodēvēt par Latvijas iemītniekiem. Tam par godu Rīgā pupuķi pat tikuši pie savas ielas, kas atrodas netālu no mazdārziņiem, kur, pēc ornitologa teiktā, jau dzīvo pupuķu ģimene vairākās paaudzēs. Interesanti, ka pupuķim patīk uzturēties cilvēku tuvumā.

 

Dzīvesvietas izvēlē putnam nav īpašu kaprīžu un tas var ligzdot praktiski jebkur, svarīgi, lai zemē būtu pieejami pupuķa iemīļotie našķi – zemesvēži, kāpuri, tārpi. Garais un spicais knābis arī palīdz viegli tikt pie kārotajiem labumiem, tāpēc arī mazdārziņi, kur regulāri tiek uzirdināta zeme, pupuķiem ir laba vieta, kur tikt pie ēdmaņas.

 

Gada putns, kurš nav aizsargājamo sarakstā

 

Šogad pupuķis par gada putnu izvēlēts divu iemeslu dēļ – Ādažu poligonā šiem putniem tiks uzstādīti vairāk būrīšu un sadarbībā ar ārzemju ornitologiem tiek veikts pētījums, lai noskaidrotu, kur pupuķi ziemo.

 

Pupuķis Ventspils apkārtnē

 

Jautāts, kur pupuķi varētu sastapt Ventspils apkārtnē, Viesturs Ķerus zina teikt, ka jāskatās dārzos, arī jūras piekrastē, tie var būt arī kāpu priežu mežos. Putnu pētnieks saka: “Pilnīgi noteikti pupuķi te ir, jo viņi dzīvo gandrīz gar visu jūras piekrasti, tāpēc šeit arī vajadzētu būt nevienam vien.” Ornitologs aicina ziņot, ja ir manīts kāds pupuķis vai šo putnu ligzdas. Vislabāk ziņot portālā www.dabasdati.lv vai rakstīt uz e-pastu viesturs@lob.lv, informāciju par pupuķiem ornitologam lieti noderētu, veidojot ligzdojošo putnu atlantu. Jau iepriekš cilvēku ziņojumi palīdzējuši veidot zinātniskos pētījumus un atlantus par putniem.

 

Pēc ornitologa lekcijas satiktais ventspilnieks Jānis Platais stāsta, ka pirms kāda gada redzējis krāšņo pupuķi arī mūsu pilsētā Saules ielā, kad tas bija nolaidies uz zara: „Viņš uzlaidās un dažas sekundes bija uz zara un pazuda, bet tas cekuls bija gaisā, tāpēc arī tas uzreiz piesaistīja manu uzmanību. Tāds krāsains, rūtains un cekuls gandrīz kā gaiļa sekste. Es domāju, kur tad tāds gadījies, no kādām mājām varbūt izmucis.”

 

Vairāk uzzināt par pupuķi un citiem Latvijas putniem interesenti var Putnu dienās, kas Livonijas ordeņa pilī norisināsies līdz 21. martam.

 

Foto no Viestura Ķerus lekcijas par pupuķi var apskatīt ŠEIT.

 

Foto: focus.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: