Mūsu zinātnieki atšķirībā no NASA pārstāvjiem par citplanētiešiem klusē, tomēr Eiropā mūsu teleskopus novērtē un iekļauj Visuma izpētē.

Ventspils Starptautiskajā Radioastronomijas centrā (VSRC) Irbenē uz projekta RadioNet vadības sanāksmi ieradās vairāku Eiropā prestižu astronomijas institūtu pārstāvji, tajā skaitā arī no slavenā Max-Plank radioastronomijas institūta Vācijā.

Ar Irbenes RT-32 kopā ar pārējiem lielākajiem Eiropas radioteleskopiem tikai veikti pētījumi - vairāku simtu un pat tūkstošu kilometru attālumā esoši radioteleskopi vienlaikus novēroja vienu un to pašu debess apgabalu. Iegūtie dati tika nosūtīti un apstrādāti Nīderlandē, īpaši šim nolūkam veidotā superdatorā. Tādā veidā tika simulēts viens gigantisks teleskops. Šādi iespējams iegūt attēlus ar ļoti lielu izšķirtspēju. Tie ir labāki kā tie, kas uzņemti pat ar jaudīgākajiem optiskajiem teleskopiem.

Ventspils Augstskolas rektors Jānis Vucāns Ventas Balsij atklāj, ka tik augsta līmeņa zinātnieku viesošanās mūsu institūtā ir ļoti nozīmīgs notikums. FP7 jeb Eiropas zinātnes programmā, kuras ietvaros tiek finansēts arī RadioNet, pieejami finanšu resursi pētniecībai un zinātnes attīstībai. Ja zinātnes institūtam izdodas pierādīt savas spējas, paveras plašas iespējas arī turpmāk. Šis ir veids, kā iegūt papildus finansējumu zinātnei un izglītībai.

FP7 projekti vairāk paredzēti jau esošās infrastruktūras un zinātnieku spēju izmantošanai. Tādēļ, lai apgūtu šos līdzekļus, aktīvi jāiegulda nauda infrastruktūrā. Šim nolūkam, cik iespējams, jāizmanto Eiropas struktūrfondu līdzekļi, norāda Ventspils Augsto tehnoloģiju parka valdes locekle Dana Reizniece. Ventspils šo ceļu iet. Zinātnieki, uzņēmēji un pašvaldība mērķtiecīgi strādā, lai nezaudētu tās iespējas, ko paver Irbenes radioteleskopi, un lēnām, bet pamatīgi iekļautos kosmosa nozarē, kas pēc gadiem garantētu labi apmaksātas darba vietas.

Milzīgs solis uz priekšu ir akcepts Kosmosa datu apstrādes centra izveidei Irbenē, kam vēl pirmsvēlēšanu laikā Valda Dombrovska valdība apņēmās nodrošināt 5 miljonus struktūrfondu līdzekļu. Šobrīd ventspilnieki cer, ka pašvaldības panāktais solījums tiks turēts un kosmosa nozare Ventspilī attīstīsies. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: