Latvijā visvairāk sāls ikdienā patērē 15 līdz 18 gadus veci jaunieši, liecina kustības "Lasi, pirms ēd" veiktais Latvijas ģimeņu sāls lietošanas paradumu pētījums.

Tā laikā vienu nedēļu 100 ģimenes ar bērniem aizpildīja dienasgrāmatu, kurā norādīja uzturā lietotos pārtikas produktus un to daudzumu, kā arī aptuveno sāls daudzumu pašu gatavotajiem ēdieniem.

Vidējais sāls patēriņš ģimenēs uz vienu cilvēku dienā bija 9,3 grami. Tikai 9% ģimeņu patērēja ieteicamo sāls daudzumu - piecus gramus dienā uz vienu cilvēku, savukārt 7% uzņēma vairāk nekā 14 gramus sāls dienā.

Vismazāk sāli lietojuši bērni līdz skolas vecumam - 3,3 gramus dienā. Kustības "Lasi, pirms ēd" vadītāja Inese Ozoliņa sacīja, ka tas skaidrojams ar lielākām vecāku rūpēm par bērnu lietoto pārtiku.

Savukārt riska grupa, kurai vecākiem būtu jāvelta lielāka uzmanība, ir vidusskolas vecuma bērni, teica Ozoliņa. Jaunieši vecumā no 15 līdz 18 gadiem patērējuši vidēji 10,5 gramus sāls dienā. To speciāliste skaidroja ar lielo tā sauktā slēptā sāls lietošanu jeb sāli, kas ir gatavajos produktos, piemēram, ātrajās uzkodās.

Tikmēr pieaugušie dienā patērējuši vidēji 9,8 gramus sāls.

Kopumā 68% ģimeņu norādīja, ka ikdienā nepievērš uzmanību sāls daudzumam uzturā, 12% - pievērš un 18% - to dara daļēji. Vēl 2% bija grūti paust viedokli šajā jautājumā.

54% ģimeņu arī nezināja, kas ir "slēptais sāls", lai gan to saturēja 60% līdz 80% ģimeņu lietotās pārtikas. Pieaugušajiem šie pārtikas produkti visbiežāk bijuši siers, desa, gaļas un zivs kūpinājumi, konservējumi, maize un citi mīklas izstrādājumi, bet bērniem - čipsi, frī kartupeļi, picas un citas ātrās uzkodas, kā arī saldumi.

Kā ziņots, lai veicinātu ēšanas paradumu maiņu un mazāku sāls, cukura un tauku patēriņu uzturā, Latvijas Kardiologu biedrība radījusi pārtikas produktu kvalitātes zīmi "Iesaka kardiologi!".

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: