Eiropas Komisija (EK) ir gatava risināt regulas prasību radītās problēmas Latvijas gaļas kūpinātājiem, pieļaujot iespēju vai nu pagarināt pārejas periodu, vai piemērojot īpašu statusu attiecīgajai produkcijai, biznesa portālu "Nzoare.lv" informēja Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Kā norādīja ministrijā, vakar EK informēta par problēmām, kas saistītas ar Latvijas gaļas kūpinājumu ražotāju spēju ievērot EK regulas prasības par benzopirēnu pieļaujamā daudzuma samazinājumu gaļai un tās izstrādājumos no pieciem līdz diviem mikrogramiem uz vienu kilogramu, kam jāstājas spēkā šā gada 1. septembrī.

Latvija EK iesniegs arī datus par tradicionālās kūpināšanas tehnoloģiju īpatnībām un labas ražošanas prakses piemērošanu. Savukārt EK, lai apzinātu regulas jauno prasību negatīvo ietekmi uz Latvijas ražotājiem, kas skars arī patērētājus, aicina Latviju pēc iespējas ātrāk iesniegt datus par benzopirēna daudzuma kūpinājumos monitoringa rezultātiem.

Pēc situācijas apzināšanas EK lems par pārejas posma pagarināšanu prasības piemērošanai par benzopirēna daudzuma samazināšanu vai arī citiem iespējamiem rīcības scenārijiem, piemēram, nacionālo atkāpi vai tamlīdzīgiem risinājumiem, norādīja ministrijā.

Zemkopības ministrija (ZM) kopā ar gaļas ražotājiem kopš janvāra gatavo nepieciešamos datus, lai aizstāvētu Latvijas ražotājus un tradicionālo kūpināšanas tehnoloģiju turpmāku izmantošanu gaļas izstrādājumu ražošanā.

Kā ziņots, šā gada 1. septembrī beigsies trīs gadu pārejas periods, ko EK noteica 2011. gadā, nosakot izmaiņas benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna normai. EK izmaiņas paredz, ka atļautā benzopirēna norma tiks samazināta no pieciem mikrogramiem uz diviem mikrogramiem uz kilogramu, savukārt benzopirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa no 30 mikrogramiem uz 12 mikrogramiem uz kilogramu.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: