Plašu sabiedrības diskusiju izraisījis jautājums par lielo kapu konteineru skaita samazināšanu ziemā. Gar kapiem visā pilsētā kopumā izvietoti 56 lielie atkritumu konteineri, sākoties ziemai, pret mazākiem paredzēts nomainīt 10 konteinerus. Arī Labiekārtošanas kombināta amatpersonām ir savs viedoklis šajā jautājumā.

Realizējot projekta Cieto sadzīves atkritumu apsaimniekošana Ventspils reģionā 1. kārtu, tika izbūvēti divi šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumi – Jēkaba ielā 47 un Siguldas ielā 8a – , kuros dažāda veida šķirotos atkritumus, tai skaitā lielgabarīta, iedzīvotāji, izņemot juridiskas personas, var nodot bez maksas. Diemžēl iedzīvotājiem trūkst izpratnes par atkritumu apsaimniekošanu, uzskata pašvaldības SIA Ventspils labiekārtošanas kombināts sanitārās tīrīšanas iecirkņa vadītājs Andis Kracis. «Pastāv uzskats, ka ir pareizi izmest atkritumus kapu konteineros – galvenais, lai tie nenonāk mežā. Šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumi atrodas tikai kilometra attālumā no kapiem, bet neviens nepadomā, ka kādam, vienalga, par to jāmaksā. Kāpēc, vedot ar automašīnu atkritumus, nepagriezt stūri pretējā virzienā un pilnīgi likumīgi bez maksas neatbrīvoties no sadzīvē nederīgajām lietām?!» norāda Kracis.

 

Labiekārtošanas kombināts, atvieglojot atbrīvošanos no liela izmēra nokalpojušajām lietām, nāk soli pretī iedzīvotājiem un piedāvā savākt lielgabarīta priekšmetus (nolietotas gultas, kā arī citas mēbeles vai sadzīves tehniku) arī tieši no dzīvesvietas. To var izdarīt, piezvanot uz sanitārās tīrīšanas iecirkni. Pakalpojums pilsētas robežās maksā aptuveni 10 latu – cena svārstās atkarībā no kravas lieluma un atrašanās attāluma.

 

Iedzīvotājiem bez mazajiem 240 litru ietilpības sadzīves atkritumu konteineriem ir iespējams pasūtīt arī četru dažādu tilpumu – 1m³(big bag – maisi); 4 m³,5 m³; 7 m³ un 10 m³ ietilpības – konteinerus, kas nepieciešami pēc dzīvokļa vai mājas remonta, būvniecības vai citiem lielākiem darbiem. Tas ir maksas pakalpojums ar apstiprinātu cenrādi.

 

Dažkārt izskanējušas runas, ka uz lielgabarīta atkritumu konteineriem esot jāgaida lielā rindā. Vasaras sezonā būvniecības darbu karstumā varbūt šo konteineru nākas nedaudz pagaidīt – līdz trim dienām, skaidro atkritumu apsaimniekošanas iecirkņa vadītājs. Konteineru vešanai ikdienā iedalītas divas automašīnas – pilsētā viena konteinera izvešanai vajadzīga stunda vai nedaudz vairāk, bet novadā var būt nepieciešamas arī 3–4 stundas.

 

Arī laikā, kad norisinās lielgabarīta atkritumu savākšanas akcijas, iespējams, nākas gaidīt tādu pašu laika sprīdi. Šoruden šī akcija notika jau 20. reizi. Iedzīvotāji nav kūtri, slavē atkritumu apsaimniekotāji, taču pret konteineru izmantošanas kultūru viņiem gan ir iebildumi: «Ir bijuši gadījumi, kad dīvāns ir atnests līdz konteineram, taču turpat arī nomests. Vai viens pats transporta līdzekļa vadītājs var iecelt dīvānu konteinerā? Nevar. Turklāt vadītājam ir ierobežots laika limits, jo jāpagūst apkalpot visas konteineru izvietošanas vietas,» saka Kracis. «Cits stāsts. Konteinerā samet nozāģēta koka zarus – neviens to vairs izmantot nevar, jo viss tilpums ir aizņemts – vadājam tukšus konteinerus. Liekot zarus, tos vajag iepriekš sasmalcināt.»

 

Iecirkņa vadītājs iesaka iepazīties šajā gadā pieņemtajiem Ventspils pilsētas atkritumu apsaimniekošanas saistošajiem noteikumiem, jo tajos ir detalizēti norādīts, kā rīkoties konkrētās situācijās, kāda ir pakalpojuma saņēmēja un pakalpojuma sniedzēja atbildība. Amatpersonas tāpat aicina sekot Labiekārtošanas kombināta informācijai un jaunumiem interneta vietnē vlk.lv, kā arī konkrētu informāciju saņemt pa tālruni 63626920.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: