Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas ir pirmsavārijas stāvoklī, tādēļ skolai steidzami tiek meklētas jaunas telpas, informēja Ventspils Mūzikas vidusskolas direktors Andris Grigalis.

Ventspils pašvaldība šoruden kārtējo reizi vērsās pie Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V), finanšu ministra Andra Vilka (V) un Kultūras ministrijā par to, ka valsts mūzikas vidusskola Ventspilī atrodas telpās, kurās mācības nedrīkst notikt un kuras apdraud skolēnu un pedagogu dzīvību un veselību. Šis jautājums tagad jo sevišķi aktuāls kļuvis pēc Rīgas lielveikalā "Maxima" notikušās traģēdijas, kad ēku drošībai visā valstī tiek pievērsta pastiprināta uzmanība.

Jau 2004. gadā tika saņemts sertificēta būvinženiera slēdziens par mūzikas skolas ēkām, kas celtas pagājušā gadsimta sākumā, Pils ielā 38 un Kuģinieku ielā 2 kritisko stāvokli. Šo 10 gadu laikā ēku drošības uzlabošanai nekas nav darīts, lai gan Ventspils dome ir norādījusi uz šo situāciju valsts institūcijām, jo mūzikas skola ir Kultūras ministrijas pakļautībā. Šī gada oktobrī saņemts vēl viens SIA "Būvprojektu vadība" veikts izpētes atzinums. Grigalis norāda, ka saskaņā ar atzinumu ēkas ir pirmsavārijas stāvoklī - to ārsienas ir pārslogotas, sliktā stāvoklī ir arī starpstāvu koka pārsegumi.

Mūzikas skolas direktors sadarbībā ar Ventspils domi pašlaik meklē jaunas telpas bērnu mūzikas skolai un mūzikas vidusskolai. Lai gan pašreizējo telpu īres līgums ar VAS "Valsts nekustamie īpašumi" parakstīts līdz šī gada beigām, Grigalis cer, ka uz jaunām telpām mūzikas skola varēs pārcelties ātrāk - jau šogad. Viens no variantiem ir, ka mūzikas skolas vajadzībām pēcpusdienās varētu izmantot pilsētas vispārizglītojošo skolu telpas. Tiesa, tas varētu būt diezgan sarežģīti, jo jau pašlaik pilsētas skolu telpas izmanto Ventspils tehnikuma audzēkņi, tādēļ ka notiek tehnikuma ēkas pārbūve.

Mūzikas skolas direktors atzīst, ka labāks variants būtu izvietot mūzikas skolu vienā ēkā. Pašlaik tiek izvērtēti pāris varianti par iespējām nomāt telpas no privātīpašniekiem. Mūzikas skolā kopumā mācās 500 audzēkņu, no tiem 90 - mūzikas vidusskolā. Skolas darbības nodrošināšanai nepieciešamas telpas vismaz 1500 kvadrātmetru platībā, turklāt tām jābūt vairāk nekā 50 atsevišķām nelielām telpām.

Skolas direktors prognozē, ka šīs nedēļas laikā jau vajadzētu būt skaidrībai par to, kur turpmāk mācīsies mūzikas skolas audzēkņi, lai pārvākšanās varētu notikt jau šogad.

Tomēr šis būs tikai pagaidu variants - ilgtermiņā nepieciešams kardinālāks risinājums. Iespējams, tomēr izdosies realizēt jau vairākus gadus loloto ieceri par koncertzāles un mūzikas skolas būvniecību Ventspils Lielajā laukumā. Cits risinājums varētu būt mūzikas skolas ēku kardināla rekonstrukcija, taču arī tā prasītu ievērojamus līdzekļus. Bez tam šīs ēkas savulaik būvētas kā dzīvojamie nami un laika gaitā ir tikai pielāgotas mūzikas skolas vajadzībām. Telpas ir ļoti neracionālas un nevajadzīgi lielas individuālai apmācībai.

Ventspils Mūzikas vidusskola pašlaik izvietota Ventspils vecpilsētā, Pils ielā 38 un Kuģinieku ielā 2. Ēkas celtas pirms aptuveni 100 gadiem, bet mūzikas skolas vajadzībām pielāgotas 1964. gadā.

LETA

Par Mūzikas vidusskolas kritisko stāvokli lasiet arī šīsdienas laikrakstā “Ventas Balss”!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: